Μέτρα στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός ανακοίνωσε:

  1. Την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρξει διακοπή ρεύματος πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

 

  1. Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

  1. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων, επιπλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

 

  1. Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

 

  1. Με έκδοση σχετικής ΚΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών επιστρέφει το μέτρο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, με δικαιούχους τους νέους αγρότες και όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα.

 

Σχετικά με την ανακοίνωση των μέτρων ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε:

 

«Η στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη. Σε αυτή τη δύσκολή συγκυρία που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών, στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής, πιστοί στο σχεδιασμό μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της χώρα μας».

 

Δείτε εδώ το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ με όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Λιβανός:

 

http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/12457-dt040222?fbclid=IwAR3iCi9EKI3jeVjOXT8uFDJ36g9JS9vJz_y1btE_HCIDzUb-kS075T2Wu0s