Ανάδοχος εταιρεία η θυγατρική της Hellenic Seaplanes «Υδατοδρόμιο Σίφνου ΙΚΕ».

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης της εταιρείας που θα αναλάβει το υδατοδρόμιο της Σίφνου, εντός της λιμενικής ζώνης στον Πλατύ Γυαλό. Μετά την διαγωνιστική διαδικασία η αρμόδια επιτροπή, που συστήθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου, επέλεξε ως ανάδοχο επενδυτή τη Hellenic Seaplanes που μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Υδατοδρόμιο Σίφνου ΙΚΕ» θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδρομίου.

Καθοριστικό ρόλο για την υλοποίηση του έργου να μην μείνει στα σχέδια αλλά αντιθέτως να περάσει στη φάση υλοποίησης κατέχουν τόσο η Δημοτική όσο και η Λιμενική αρχή. Η Δήμαρχος Σίφνου, κα Μαρία Ναδάλη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Απόστολος Διαμαντής έχουν ξεκινήσει ,αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, την από κοινού σχεδίαση με την ανάδοχο εταιρεία, όλων των βημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή και διαχείριση του υδατοδρομίου.

Μετά την ανάληψη της διαδικασίας του διαγωνισμού, ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes , κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε:

«Είναι μια πολύ καλή μέρα, μια ιστορική μέρα για το νησί της Σίφνου, ένα πολύ σημαντικό έργο για την αεροπορική διασύνδεση του νησιού προχωρά και έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωσή του εντός  2022. Το πρώτο δίκτυο στις Κυκλάδες  Αθήνα, Τήνο, Πάτμο και η επέκταση προς την Σίφνο μπαίνει σε λειτουργία σύντομα, βελτιώνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών στα νησιά μας.

Μετά από την πολυετή προσπάθεια, μέσα από πολλές δυσκολίες και πρωτόγνωρες συνθήκες για την Ελλάδα, έχουμε αποκτήσει την πείρα, να οδηγήσουμε την διαδικασία με γοργούς ρυθμούς και να εντάξουμε το νησί της Σίφνου στο πρόγραμμα πτήσεων του Νότιου Αιγαίου. Πρέπει να αναφέρω και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές που έχουν  συμβάλλει, για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα και στην έναρξη της διαδικασίας ολοκλήρωση του υδατοδρομίου: τους Φορείς του νησιού, την  Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη που έχει ανοίξει το δρόμο για το δίκτυο υδατοδρομίων σε όλο το Ν. Αιγαίο.  Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρω  για την συμβολή της σημερινής κυβέρνησης που με σθένος έχει εισφέρει στο να λυθούν τα προβλήματα που υπήρχαν και να αντιμετωπιστούν όλα με διάθεση να ολοκληρωθεί το έργο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα».

Η Hellenic Seaplanes ανοίγει την αυλαία των πτήσεων στο Αιγαίο!

Η αεροπορική εταιρεία φιλοδοξεί να κόψει πρώτη το νήμα των ταξιδιών με υδροπλάνα στο Αιγαίο Πέλαγος, δημιουργώντας το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων με προορισμούς τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα, το πλάνο πτήσεων της Hellenic Seaplanes περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την Τήνο, όπου η υποδομή υδατοδρομίου είναι σε φάση κατασκευής, την Πάτμο με τα έργα να ολοκληρώνονται πολύ σύντομα ενώ στο σχέδιο προστίθεται πλέον και η Σίφνος, με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή του υδατοδρομίου η οποία θα ξεκινήσει άμεσα.

Με φόντο την εκκίνηση των πτήσεων εντός του έτους, προχωρά και εξελίσσεται με σταθερά βήματα η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, με το περιεχόμενο αυτής να αφορά την αδειοδότηση 30 υδατοδρομίων στα νησιά  Ρόδος (2 υδατοδρόμια), Κως (2 υδατοδρόμια), Πάρος, Νάξος, Μήλος, Σύρος, Αμοργός, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα και Ανάφη. Παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που έφερε ο κορονοϊός, απόλυτος στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υδατοδρομίων που θα αναδείξει τις πολύπλευρες δυνατότητες του υδροπλάνου ως μεταφορικού μέσου αλλά και την ευκολία μετακίνησης των ντόπιων νησιωτών και τουριστών.

 

 

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και Υφυπουργού Μεταφορών, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου

Στην ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση που είχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς  με συμμετοχή της Hellenic Seaplanes και τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα των υδατοδρομίων και την λειτουργία υδροπλάνων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ήταν:

  1. Επιτάχυνση αδειοδότησης και κατασκευής υδατοδρομίων
  2. Απλοποίηση διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης
  3. Πλαίσιο καυσίμων και δημιουργία δικτύου ανεφοδιασμού υδροπλάνων

Αναφορικά με το δίκτυο υδατοδρομίων που δημιουργείται στη χώρα μας, η συζήτηση στράφηκε γύρω από την παρούσα κατάσταση που βρίσκονται τα ολοκληρωμένα και τα εν δυνάμει υδατοδρόμια στη χώρα μας και αφορούν τα υδατοδρόμια σε Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο και Σποράδες, το επίπεδο ετοιμότητά τους αλλά και τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν γύρω από θέματα όπως την επίλυση καίριων ζητημάτων που αφορούν υφιστάμενους φακέλους υδατοδρομίων, την επιτάχυνση χρόνων έκδοσης αδειών λειτουργίας κ.α.

Ο CEO της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε:

«H συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά και σημαντικά θέματα γύρω από την εξέλιξη του πρότζεκτ των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων στη χώρα μας. Με την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης, και την καλή συνεργασία των δημόσιων φορέων μπορούμε να φιλοδοξούμε εμπράκτως ότι φέτος θα είναι η καταλυτική χρονιά όπου θα δούμε τα υδροπλάνα να πετάνε στους ελληνικούς αιθέρες. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά με τις καίριες επεμβάσεις και ενέργειες όλων των αρμόδιων φορέων μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα».