Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της Energean Oil & Gas, η παραγωγή στον Πρίνο αυξήθηκε σε 5.000 βαρέλια την ημέρα. Τα πρόσφατα δεδομένα οδηγούν την Energean σε εκτίμηση αποθεμάτων περίπου 40 εκατομμύριων βαρελιών, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις που υπολόγιζαν τα αποθέματα να είναι έως 30 εκατομμύρια.
Η λεκάνη του Πρίνου διερευνήθηκε στη δεκαετία του 1970 και το πεδίο του Πρίνου ανακαλύφθηκε το 1974, μέσω της διάτρησης της γεώτρησης Prinos-1, της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή. Σήμερα ενώ μας έχουν συνηθίσει στους ειδικούς, οι ίδιοι οι γεωπολιτικοί της ΝΔ δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την ενεργειακή κρίση . Ακόμη και χωρίς καμία πρόβλεψη , γιατί ο Πρίνος δεν αξιοποιήθηκε ως βασικός πυλώνας ενεργειακού αποθέματος; H στρατηγική σημασία του Πρίνου θα μπορούσε να μας αποφέρει αρκετά κέρδη και απόθεμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ήδη έχει ξεκινήσει. Η απόφαση να μην πραγματοποιηθούν εξορύξεις αλλά και ερευνητικά πρόγραμματα ενώ υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις, έχει να κάνει αφενός με τη μη διατύπωση μίας σαφούς πολιτικής θέσης για το αν υπάρχει η κυβερνητική βούληση για την εξερεύνηση των περιοχών και αφετέρου με μία δικαστική εμπλοκή που κρατά εδώ και δύο χρόνια.
Υ.Γ. Για όσους νομίζουν πως οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας θα πλήξουν τον δεύτερο, να τους υπενθυμίσουμε πως ο Πούτιν έχει ήδη μαζέψει 600δις. Πράγμα που ερμηνέυται ως επιβίωση σχεδόν ενός έτους, επίσης η Ρωσία έχει στρέψει τις πλάτες της στην Κίνα. Η Ευρώπη της πράσινης ενέργειας και των ΛΟΑΤΚΙ χάνει διπλωματικά και ενεργειακά όπως λογικό είναι, καθώς η στρατηγική του διαχρονικού κατευνασμού δεν πείθει πλέον.
Δήμος Κυριλίδης– Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας
Μηχανικός Περιβάλλοντος και Γεωτεχνολογίας
ΕΛΛΗΝΕΣ– Ηλίας Κασιδιάρης