Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων» (εκδ.Κίχλη, Δεκ.2021),  παρουσίασε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και οι εκδόσεις Κίχλη, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, στο Παρθεναγωγείο στην Έδεσσα.

Το κοινό ήταν ιδιαίτερα ζεστό και κρεμόταν κυριολεκτικά από τα χείλη του συγγραφέα, ο οποίος μίλησε φορτισμένος συναισθηματικά για το νέο βιβλίο του, για το οποίο πραγματοποίησε πολύχρονη ιστορική έρευνα.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Χριστόπουλος με μια σύντομη τοποθέτηση του (διαδικτυακά) αναφέρθηκε στο βιβλίο, δίνοντας έτσι τη σκυτάλη στον επόμενο ομιλητή.

Ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής, μιλώντας για το βιβλίο τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Ο φακός του (σ.σ. Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη) εναλλάσσει την εστίασή του από το γενικό στο μερικό πλάνο, θυμίζοντας κινηματογραφικές τεχνικές και τρόπους, που εξάπτουν τον ψυχισμό του αναγνώστη. Θα τολμούσα να πω πως το κείμενο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη προσφέρεται για κινηματογραφική μεταφορά.

Ακολουθεί την τεχνική της μικροϊστορίας, βάζοντας στο κέντρο τα πρόσωπα, τους χαρακτήρες και τα πάθη τους. Εντάσσοντάς τα, όμως, μέσα στην ιστορία πετυχαίνει την σύνδεση  με την λογοτεχνική αφήγηση, την αποτύπωση της μνημονικής λειτουργίας».

Η Κατερίνα Αθανασίου, υπ.Δημοσίων σχέσεων Φ.Σ.Ε., συνομίλησε με τον συγγραφέα για το βιβλίο του, τον τρόπο γραφής, τη θεματολογία.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε ζωντανά και από το κανάλι του Συλλόγου στο YouTube, όπου μπορεί να την αναζητήσει όποιος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης και ο Δημήτρης Χριστόπουλος «μοιράστηκαν» το Ειδικό Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας 2021 (για βιβλία τους που εκδόθηκαν το 2020), όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

18 Φεβρουαρίου 1948. Η Ταξιαρχία Αόπλων Ρούμελης, υπό την αρχηγία του Γιώργου Γούσια, ξεκινά να μεταφέρει εφεδρείες για τον Δημοκρατικό Στρατό από τη Βράχα προς τη Μακεδονία. Χίλιοι τριακόσιοι επίστρατοι απ’ την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων και της Θεσσαλίας, απειροπόλεμοι, ανεκπαίδευτοι, δίχως ρουχισμό, τροφή και όπλα, διασχίζουν τον κάμπο των Φαρσάλων, πέφτουν στη λίμνη Κάρλα, περνούν τον Πηνειό, φτάνουν στις πλαγιές του Ολύμπου, ανεβαίνουν στις κορυφές των Πιερίων και διαφεύγουν στη Μακεδονία, ενώ οι δυνάμεις του Κυβερνητικού Στρατού τούς καταδιώκουν ανελέητα. Οι απώλειες είναι συντριπτικές. Στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το χιόνι των Αγράφων παρακολουθούμε τις τριάντα επτά μέρες της βασανιστικής πορείας τους.

Ο συγγραφέας:

Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης γεννήθηκε το 1970 στο Δυτικό Πέλλας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.

Έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Τρεις μνήμες και δύο ζωές (διηγήματα), Μεταίχμιο, 2005· Καλά μόνο να βρεις (νουβέλα), Κέδρος, 2006· Το παραμύθι του ύπνου (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο, 2008· Αστοχία υλικού (μυθιστόρημα), Μεταίχμιο, 2010· Ζώνη πυρός (διηγήματα), Μεταίχμιο, 2014· Η ιδιωτική μου αντωνυμία (μικρά πεζά), Κίχλη, 2018· Έξοδα νοσηλείας (μυθιστόρημα), Ενύπνιο, 2020.