Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε σήμερα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο με αφορμή την κατάθεση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Η διάταξη προβλέπει την επιστροφή του ποσού μετά την πληρωμή του προμηθευτή και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση των Υπουργό Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Διοικητή της ΑΑΔΕ που θα ακολουθήσει.

Ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο ο οποίος αισθάνεται την πίεση από την αύξηση του κόστους παραγωγής να γίνεται ασφυκτική. Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή του μέτρου για όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και όχι μόνο των οργανωμένων παραγωγών και της συμβολαιακής γεωργίας, όπως αρχικά είχε συζητηθεί.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι απόφαση θα αφορά όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ, του είδους της καλλιέργειας, του αριθμού των στρεμμάτων και των τμιλογίων αγοράς καυσίμων.

Ο Λάκης Βασιλειάδης έχε υποστηρίξει την ανάγκη επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, τον οποίο μείωσε σταδιακά και τελικά κατήργησε τον Σεπτέμβριο του 2016 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σειρά κοινοβουλευτικών και πολιτικών παρεμβάσεών του, μεταξύ των οποίων 3 Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον Οκτώβριο του 2021. Εσχάτως έθεσε το θέμα και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνάντησή τους.

Δείτε τις ερωτήσεις στους συνδέσμους:

3317/14-01-2020 ➡ https://bit.ly/3q821Nx

9282/04-09-2020 ➡ https://bit.ly/3i6M6uy

92/06-10-2021 ➡ https://bit.ly/3tfQvBP