Με αφορμή το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος το οποίο είναι αφιερωμένο στη Νεολαία, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου, 12:00 – 13:00, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα “Νέοι στα Νησιά: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Προσδοκίες”.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Αρβανίτης, ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων, Πέτρος Κόκκαλης, και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα.

 

Τη συζήτηση, που θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι στο YouTube και τη σελίδα στο Facebook του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Πομώνης.

 

Θα προηγηθούν και θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση παράλληλες συναντήσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης, φοιτητών, μαθητών, πολιτών και εθελοντών της πρωτοβουλίας Μαζί.eu πάνω στις ακόλουθες θεματικές:

 

·         Νέοι και απασχόληση: πρόσβαση στην εργασία, συνθήκες εργασίας, πρόσβαση σε προγράμματα εργασίας και επιμόρφωσης, γεφύρωση του γενεαλογικού χάσματος στην εργασία.

·         Νέοι και δημοκρατία: Συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συμμετοχή στα κοινά (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), παραπληροφόρηση, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμός.

·         Νέοι, εκπαίδευση και ψηφιακή μετάβαση: Επάρκεια ευκαιριών και τεχνολογικό χάσμα, εκπαίδευση-επιμόρφωση, προοπτικές για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση ως γέφυρα με τη μητροπολιτική χώρα και τον κόσμο.

·         Νέοι και περιβάλλον: Κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση, καταστροφή των ακτών, αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ως παράγοντα ανάπτυξης.