Από τη Τρίτη 29 Μαρτίου έως τη Παρασκευή 1 Απριλίου οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το Βραβείο Κοινού LUX 2022 προβάλλονται ταυτόχρονα και δωρεάν σε κινηματογράφους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την προβολή των ταινιών οι θεατές μπορούν να ψηφίσουν για την ταινία που στην οποία επιθυμούν να απονεμηθεί φέτος το βραβείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 1 Απριλίου, ώρα 20.00, θα προβληθεί στην Αθήνα, στον κινηματογράφο “Μικρόκοσμος”, μέλος των Europa Cinemas, η υποψήφια ταινία FLEE σε σκηνοθεσία του Jonas Poher Rasmussen. Το ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων του Rasmussen διηγείται την ιστορία ενός πρόσφυγα που φεύγει από τη χώρα του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Η ταινία θα προβληθεί σε ταυτόχρονη προβολή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει διαδικτυακή ζωντανή συζήτηση του κοινού με εκπρόσωπο της ταινίας.

 

Την ταινία προλογίζει ο Γιάννης Γιαννετάκης, που συμμετέχει στο δίκτυο 27 Times Cinema ambassadors.

 

Πότε: Παρασκευή 1η Απριλίου, 20:00

 

Πού: Κινηματογράφος “Μικρόκοσμος”, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 106, Αθήνα

 

Η προβολή είναι δωρεάν.

 

Συνιστάται η προκράτηση θέσεων, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση margarita@mikrokosmoscinema.gr.

 

 

Παρακολουθήστε, ψηφίστε και γνωρίστε τους συντελεστές στο Στρασβούργο

 

Οι νικητές του Βραβείου Κοινού LUX θα προκύψουν από το συνδυασμό της ψήφου του κοινού και των ψήφων των ευρωβουλευτών, με βαρύτητα 50% για κάθε ομάδα. Όλοι οι θεατές καλούνται να βαθμολογήσουν τις ταινίες μέσω της πλατφόρμας ψηφοφορίας για το βραβείο LUX.

 

Οι τρεις ταινίες που είναι υποψήφιες για το Βραβείο Κοινού LUX 2022 είναι οι: Flee του Jonas Poher Rasmussen, Great Freedom του Sebastian Meise και Quo Vadis, Aida? της Jasmila Žbanić.

 

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 25 Μαΐου 2022.

 

Δέκα τυχαία επιλεγμένοι πολίτες που έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία θα προσκληθούν να παρευρεθούν αυτοπροσώπως στην τελετή απονομής του Βραβείου Κοινού LUX στις 8 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικά τους συντελεστές των ταινιών.

 

Περισσότερες Πληροφορίες

 

Οι προβολές της Εβδομάδας Βραβείων Κοινού LUX εγκαινιάστηκαν από την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner (S&D, Aυστρία) την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) στο Cinema Le Palace στις Βρυξέλλες, πριν από την προβολή της ταινίας Quo Vadis, Aida; της Jasmila Žbanić.

 

Οι προβολές διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δίκτυο Europa Cinemas και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

 

Το “LUX – Το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού (Βραβείο Κοινού LUX)” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτελεί σύμβολο της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον πολιτισμό. Ο θεσμός προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία και παρέχει απτή στήριξη στον κινηματογράφο και τις τέχνες. Το Βραβείο Κοινού LUX αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ πολιτικής και πολιτών και καλεί το ευρωπαϊκό κοινό να πρωταγωνιστήσει ενεργά ψηφίζοντας τις αγαπημένες του ταινίες. Στόχος είναι να δοθεί το έναυσμα, μέσω ευρωπαϊκών ταινιών που εμπνέουν, για συμμετοχή του κοινού σε συζητήσεις σχετικά με την Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά την «αίσθηση του “ανήκειν” στην ΕΕ», τα κοινά όνειρα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι σήμερα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την Εβδομάδα Βραβείων Κοινού LUX εδώ.