Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας  Πέλλας , Τμήμα Κτην/κής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια του προγράμματος του διά  στόματος εμβολιασμού των κόκκινων  αλεπούδων κατά της λύσσας την άνοιξη του 2022 στο πλαίσιο επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα .

 

 

 

Οι εναέριες ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων κατά της Λύσσας  ξεκίνησαν στις 07/04/2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στα τέλη Απριλίου με πτήσεις αεροπλάνων   που αρχικά πραγματοποιήθηκαν  από την αερολέσχη της Ξάνθης,θα συνεχιστούν στις 12/04/22 από την αερολέσχη της Έδεσσας και θα καλύψουν 17 ΠΕ ανάμεσά τους και η  Π.Ε. Πέλλας. Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές (π.χ. καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών: βροχοπτώσεις, ομίχλες, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις). Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού) και ειδικά με γυμνά χέρια γιατί αυτά περιέχουν ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. .
–  Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ Ή ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΟΥΝ . ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΑΥΤΑ , ενώ επιβάλλεται σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.
Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

Παραθέτουμε σχετική φωτογραφία του εμβολιακού δολώματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot – video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη → Ενημέρωση για τη Λύσσα). Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.