H καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξετάσεων από τον ΕΟΠΠΕΠ που ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο, οδηγεί πολλούς υποψήφιους στην απόγνωση και εκτός δημόσιων διαγωνισμών.


Μετέωροι είναι οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), καθώς -για παράδειγμα- στην ειδικότητα Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα τα αποτελέσματα για την τελευταία εξεταζόμενη περίοδο του 2021 και έτσι οι υποψήφιοι και -εν δυνάμει- επιτυχόντες αποκλείονται από τους τρέχοντες διαγωνισμούς προσλήψεων του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 7η Απριλίου 2022.

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις στην εν λόγω ειδικότητα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου 2021 και έκτοτε ο ΕΟΠΠΕΠ τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ η διαδικασία για όλες τις εξεταζόμενες ειδικότητες έχει ολοκληρωθεί από τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ που είχε εκδοθεί τότε, επισημαίνεται: «Οι εξετάσεις πιστοποίησης ΙΕΚ και ΣΕΚ διενεργήθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), σε έξι Σαββατοκύριακα, για την αξιολόγηση θεωρητικού και πρακτικού μέρους 170 ειδικοτήτων των 9.948 αποφοίτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, σε ολόκληρη χώρα».

Παρ’ όλα αυτά, συμμετέχων στις εξετάσεις της ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων που μίλησε στο iEidiseis, ανέφερε: «Επί τόσους μήνες βιώνουμε το άγχος της ανεργίας και την αγωνία της επόμενης ημέρας και μας ωθούν να φύγουμε στο εξωτερικό για να έχουμε μια καλύτερη τύχη».

Μάλιστα, σε προσωπική επικοινωνία του με τον ΕΟΠΠΕΠ, ο Οργανισμός απάντησε πως νεότερες επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα θα υπήρχαν από τον Μάρτιο του 2022, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία, επιτείνοντας -κατ’ αυτόν τον τρόπο- την αβεβαιότητα.

Η απάντηση του ΕΟΠΠΕΠ στον συμμετέχοντα

Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως συνήθως η ανάρτηση των αποτελεσμάτων γίνεται μέσα σε 50 με 60 ημέρες από το 2018 και έπειτα. Χαρακτηριστικά, το 2018 οι εξετάσεις τελείωσαν στις 12 Δεκεμβρίου και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου ενώ το 2020 οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στις 30 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, όπως έχει ανακοινώσει ο ΕΟΠΠΕΠ, στις 12 Φεβρουαρίου 2022 διενεργήθηκαν οι εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματιών οι οποίοι δεν διαθέτουν αναγνωρισμένο επαγγελματικό τίτλο της ειδικότητας «Προσωπικό Ιδιωτικής Ασφάλειας» για την πρώτη φετινή εξεταζόμενη περίοδο και τα σχετικά αποτελέσματα έχουν ήδη αναρτηθεί από την Παρασκευή (01/04), δηλαδή στο σύνηθες και εύλογο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται πως για να λάβει μέρος κάποιος στις σχετικές εξετάσεις πιστοποίησης πρέπει να έχει πάρει τη Βεβαίωση Καταρτιζόμενου από ΙΕΚ και να πληρώσει παράβολο 100 ευρώ (50 ευρώ για το θεωρητικό μέρος και 50 ευρώ για το πρακτικό μέρος).

Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το iEidiseis με το Γραφείο της διευθύνουσας συμβούλου του ΕΟΠΠΕΠ, Ιωάννας Λυτρίβη, διευκρινίστηκε πως το σύστημα που ακολουθείται είναι ανάλογο με εκείνο των Πανελλήνιων Εξετάσεων και πως τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν «το συντομότερο δυνατόν» αφού ολοκληρωθεί η διπλή βαθμολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, των υποψηφίων όλων των ειδικοτήτων χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, για το ζήτημα, σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, υπέβαλαν -όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (01/04)- και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Χαρά Κεφαλίδου.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr