Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε προχθές με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον ίδιο και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, που επιτρέπει στον ΕΛΓΑ να προγραμματίσει την πληρωμή αποζημιώσεων για τις περσινές ζημιές σε καλλιέργειες προανθικού σταδίου, και σήμερα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 2482).

Η ΚΥΑ αποτελεί μια πρωτοτυπία καθώς για πρώτη φορά αποζημιώνονται ζημιές στο προανθικό στάδιο, αναγνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες καταστροφές ήταν μεγάλες και σημαντικές για τους παραγωγούς. Ακριβώς λόγω αυτής της πρωτοτυπίας, η διαδικασία κράτησε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μπαίνει στην τελική ευθεία με θετική έκβαση για τους παραγωγούς.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης, αναγνωρίζοντας την πρωτοτυπία της διαδικασίας, ζήτησε από τον Υπουργό την επίσπευση των ενεργειών του ΕΛΓΑ μέχρι την πίστωση των χρημάτων στους παραγωγούς, καθώς γνωρίζει πολύ καλά -όπως υποστήριξε- πως αρκετοί εξ αυτών δεν είχαν άλλα εισοδήματα και μπήκαν στη νέα καλλιεργητική περίοδο με δυσμενείς προϋποθέσεις και σε δύσκολο οικονομικά περιβάλλον.

Ο Βουλευτής σχολίασε επίσης πως όλη αυτή η ταλαιπωρία δείχνει ποσό σημαντικό είναι να επικαιροποιηθούν οι κίνδυνοι που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της Αλλαγής του Κλίματος και στη χώρα μας, και να εκσυγχρονιστεί ο Κανονισμός μετά από μια σωστή αναλογιστική μελέτη. Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός πως το Υπουργείο δημοσίευσε σχετική πρόσκληση για έργο μελέτης διαχείρισης κινδύνου για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.