Η δωδέκατη ημέρα του Μαΐου κάθε χρονιάς, όπως η φετινή Πέμπτη 12 Μαΐου 2022, είναι αφιερωμένη κι έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα των Νοσηλευτών.

Για όλους μας το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου είναι η υγεία. Γι΄αυτό, άλλωστε, και στις ευχές που διατυπώνουμε κάθε φορά κι ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, τον πρώτο λόγο έχει η υγεία.

Για τη διαφύλαξη και την προστασία της υγείας σημαντικό ρόλο έχουν οι Νοσηλευτές μας. Ο ρόλος τους αυτός – ουσιαστικά πρόκειται για λειτούργημα – επιβεβαιώθηκε κι αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της δίχρονης και πλέον υγειονομικής κρίσης. Οι Νοσηλευτές μας μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αγωνίστηκαν κι εξακολουθούν ν΄αγωνίζονται κάτω από δύσκολες και τεταμένες συνθήκες για να επιτελέσουν το ιατρικό, νοσηλευτικό – και πάνω απ΄όλα – ανθρωπιστικό τους έργο:  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους νυχθημερόν με προθυμία κι αυταπάρνηση για ν΄αντιμετωπίσουν και να μας προστατεύσουν από τις ασθένειες, να θεραπεύσουν τα τραύματά μας, να μας δώσουν κουράγιο, να τονώσουν την ελπίδα και την αισιοδοξία μας και να στηρίξουν γενικά τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Στο πρόσωπο τους κάθε άρρωστος, κάθε νοσηλευόμενος βλέπει το «σωτήρα» του.

Ωστόσο, το έργο των Νοσηλευτών μας και γενικότερα των ανθρώπων «της πρώτης γραμμής υγείας», όπως ονομάστηκαν, χρειάζεται να προσεχθεί αντιστοίχως από την πολιτεία η οποία θα πρέπει πέρα από την αναγνώριση του έργου αυτού να προχωρήσει επιτέλους στη ρεαλιστική στήριξη, αναβάθμιση και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), να δώσει άμεσες λύσεις σε ζητήματα, όπως είναι η υποστελέχωση, η έλλειψη εξοπλισμού και υποδομών, η επίλυση του προβλήματος της αναστολής εργασίας χωρίς νικητές και ηττημένους κ.ά.

Για το Νομό μας είναι άμεση κι επιτακτική η στήριξη των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων μας. Σ΄ανάλογες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για τα θέματα υγείας και την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων μας επεσήμανα μεταξύ των άλλων, τη σημασία και τη σπουδαιότητα της υγείας ως δωρεάν παρεχόμενου δημόσιου αγαθού και την αναγκαιότητα της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, ώστε να μπορούν οι Δήμοι, στην έδρα των οποίων δεν λειτουργούν Νοσοκομεία, να συμβάλλουν οικονομικά στην ενίσχυσή τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Να υπενθυμίσω, με την ευκαιρία, την άριστη συνεργασία του Δήμου Σκύδρας με τις υγειονομικές υπηρεσίες κι αρχές του Νομού μας και της Περιφέρειας και ειδικά του Κέντρου Υγείας Σκύδρας που μάλιστα η συνεργασία αυτή ενδυναμώθηκε με εμφανή τ΄άμεσα και θετικά αποτελέσματα κατά τη διετή περίοδο της πανδημίας.

Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την προσφορά τους, τους συνεργάτες μου που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Στάθη Ανδρεάδη, γιατρό του Νοσοκομείου Έδεσσας, τη Δημοτική Σύμβουλο Ευφροσύνη Κρητίδου, νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Σκύδρας, την Κοινοτική Σύμβουλο Προφήτη Ηλία Κατερίνα Δημητρίου, νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Σκύδρας, την Κοινοτική Σύμβουλο Πετριάς – Πλευρώματος – Λουτροχωρίου Θεοδώρα Διμπίου, νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Ζωής Ανέστη Ξυλουργίδη, διασώστη και πλήρωμα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ.

Ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Σκύδρας εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες και την εκτίμησή μας  σ΄ όλους τους Νοσηλευτές, σ΄όλους τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής υγείας» κι ευχόμαστε από καρδιάς χρόνια πολλά, με υγεία και δύναμη ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται μ΄επιτυχία στις δυσκολίες της εργασίας τους και της ζωής γενικότερα.

 

                                                                                          Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                           Κατερίνα Ιγνατιάδου