Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας  σας ενημερώνει ότι από 18-5-2022 έως τις 15-06-2022, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλλουν στο ΥΠΑΑΤ μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση και Αναλυτικό Πίνακα στοιχείων αμπελοτεμαχίων  για ένταξη στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων Περιόδου 2022-2023, σύμφωνα με την αρ.  ΥΑ 1059/128533/13-5-2022 (ΑΔΑ: 66Ψ74653ΠΓ-112).

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης) με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

  • Εκρίζωση-αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση
  • Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης
  • Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)
  • Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

Επισημαίνεται ότι οι άδειες φύτευσης που χορηγήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2016 (μέσω της ψηφιακής εφαρμογής) δεν ενισχύονται οικονομικά για καμία δράση του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ.

β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο

γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή δηλώσεις παραγωγής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα. Δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα, αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ιδιοκατανάλωση, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση και οινοποίηση από δηλούντα (εξαιρούνται οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων).

δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτές Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος

ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.

στ) Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται το μισό (0,5) στρέμμα.

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα του παραγωγού είναι τα ακόλουθα:

  1. Αίτηση – Yπεύθυνη δήλωση στο Πρόγραμμα και αναλυτικός πίνακας στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 1 και Υπόδειγμα 2).
  2. Εκτύπωση της καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας από το Αμπελουργικό Μητρώο, ενημερωμένη από τον παραγωγό πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Στις ενημερώσεις περιλαμβάνεται η καταχώρηση αμπελοτεμαχίων στο Αμπελουργικό Μητρώο, για τις περιπτώσεις που ο παραγωγός αιτείται τη φύτευση με άδεια αναφύτευσης από την προηγούμενη εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα (δυνητική φύτευση-άυλη άδεια). Επιπλέον προσκομίζεται το πρωτότυπο έγγραφο χορηγηθείσας άδειας αναφύτευσης από εκρίζωση προηγούμενης έκτασης, όπως εκδόθηκε από την αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ..
  3. Για τη σωστή συμπλήρωση του Υποδείγματος 2, ο αιτών σε περίπτωση εκτέλεσης του μέτρου εκρίζωση/αναφύτευση με αλλαγή θέσης ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης, υποχρεούται να προσκομίσει σκαρίφημα με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ’ 87, όλων των κορυφών των αιτούμενων αγροτεμαχίων στα οποία θα ολοκληρωθεί η δράση, καθώς και καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και το τοπωνύμιο της περιοχής τους.
  4. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Τα παραπάνω πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. πριν το τέλος του διοικητικού ελέγχου και όχι αργότερα από την 24η Ιουνίου.
  5. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης ένταξης για το Πρόγραμμα. Υποβάλλεται, σε περίπτωση που στο αντίγραφο της Α.Ε.Ε. τρέχοντος έτους, του αιτούντα, δεν περιλαμβάνεται η χαρτογραφική αποτύπωση των τεμαχίων.
  6. Πλήρες αντίγραφο της Α.Ε.Ε., του παραγωγού στον οποίο ήταν καταγεγραμμένο αμπελοτεμάχιο που δεν εμφανίζεται στην Α.Ε.Ε, προηγούμενου έτους, του αιτούντα παραγωγού. Υποβάλλεται, για τις περιπτώσεις που αμπελοτεμάχιο της αίτησης δεν καταγράφεται στην Α.Ε.Ε., του προηγούμενου έτους του αιτούντα και εφόσον δεν διατίθεται η χαρτογραφική αποτύπωσή του από την τρέχουσα αίτηση της Α.Ε.Ε. .
  7. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  8. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου – παραγωγού.
  9. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.
  10.  Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση ένταξης για το Πρόγραμμα, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλη θέση. Ειδικότερα:                                                                                                                          α. Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας / κυριότητας κατά περίπτωση:
  • Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα,
  • Αποδοχή κληρονομιάς,
  • Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων,
  • Κτήση με προσκύρωση,
  • Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας,
  • Κληρονομητήριο,
  • Γονική Παροχή,
  • Διαθήκη,
  • Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε από τους παραπάνω τίτλους κυριότητας, τότε αυτός μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο του εντύπου Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, του προηγούμενου οικονομικού έτους, στο οποίο πρέπει να φαίνεται δηλωμένο το συγκεκριμένο τεμάχιο συνοδευόμενο με Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία του Ε9 είναι ακριβή και αληθή.

β. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, αίτηση δύναται να υποβάλει κάθε συνιδιοκτήτης για το

μερίδιο που του αναλογεί με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και

βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

Όμοια, δύναται να υποβληθεί αίτηση από τον ένα συνιδιοκτήτη για το σύνολο της

συνιδιόκτητης έκτασης, με ενοικίαση της υπόλοιπης έκτασης και με την έγγραφη

συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

γ. Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν

συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή

χρησιδάνεια, τα οποία πρέπει να:

  • αναγράφουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή,
  • αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό όπου είναι διαθέσιμος, κλπ) και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης, έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών {αφορά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης γεωργικών ακινήτων (συμφωνητικά αγρομίσθωσης και/ή χρησιδάνεια παραχώρησης) που δε θεωρούνται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τα χρησιδάνεια},
  • φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης (εκμισθωτή) προς ένταξη στο πρόγραμμα, με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση του Ε9, στην οποία θα καταγράφεται η εν λόγω έκταση.

 

Κατά την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης για ένταξη στο Πρόγραμμα γίνεται δεκτό ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο, η διάρκεια μίσθωσης του οποίου μπορεί να είναι μέχρι εννέα (9) έτη.

 

Μετά την έγκριση ένταξης υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου στο Υποθηκοφυλακείο το οποίο θα πρέπει να είναι άνω των εννέα (9) ετών. Κατά τη σύναψη του ενοικιαστηρίου οι παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν σε κάθε περίπτωση υπόψη το χρονικό διάστημα υποχρέωσης διατήρησης του αμπελώνα από τη φύτευσή του.

Συμβολαιογραφικά έγγραφα για μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια, τα οποία υπεγράφησαν σε παρελθόντα χρόνο γίνονται δεκτά, εφόσον η διάρκεια νόμιμης κατοχής που αναγράφουν σε σχέση με την ημερομηνία υπογραφής τους, καλύπτει και το ανωτέρω χρονικό διάστημα των άνω των εννέα (9) ετών.

 

Επίσης υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ταύτιση της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης-Αμπελοκαλλιέργειας – (αμπελουργικό-μητρώο). Γι’ αυτό,  πριν υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος μητρώου – Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης προκυμμένου να αποφευχθούν λάθη που θα οδηγήσουν στην απόρριψη της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενημερωθούν μπορούν να επικοινωνήσουν με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, για την περιοχή Έδεσσας-Σκύδρας-Αλμωπίας  με τον   Καραβίτη Σταύρο στο τηλ. 2381351289 και email: [email protected] και για την περιοχή Γιαννιτσών με τον Ελευθερίου Γεώργιο στο  τηλ. 2381352312 και email:. [email protected] .