ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα απεργιακή συγκέντρωση της 1η Μαη του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Πέλλας στα Γιαννιτσά στην οποία ανταποκρίθηκαν σωματεία – μέλη της δύναμης του εργατικού κέντρου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών και περιχώρων καθώς και εργαζόμενοι, πολιτική φορείς και πολίτες της κοινωνίας των Γιαννιτσών.
Στην Απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ Θ. Τζάκρη
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με επιγραμματική αναφορά στην 1η Μαη από την μαθήτρια Κοσμίδου Συμέλα κατόπιν τον λόγο πήρε η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Πέλλας Ζουρνατζίδου Θεανώ για την απεργιακή ομιλία. Ακολούθησε χαιρετισμός από την βουλευτή Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη ενώ στη συνεχεία εκ μέρους της Διοίκησής και των σωματείων μελών του εργατικού κέντρου, διαβάστηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης της 1ης Μαη από την Αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργατών Εργατριών Γης Κονσερβοποιιών Διαλογητηριων Ψυγείων κ. Αναστασία Στυλιανίδου
Έγινε κατάθεση στέφανων από τους εκπροσώπους του κόσμου της μισθωτής εργασίας συγκεκριμένα από :
1 Την Διοίκηση Του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πέλλας (Βουδούρης Γ)
2 Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ (Ηλίας Διαμαντόπουλος)
3την ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ (Κάβουρας Δ.)
4 το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ ΓΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΩΝ ΨΥΓΕΙΩΝ (Σαλτσιδου Μάρθα και Θεοδωσιαδου Κυριακή)
5 το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ (Μητρέντζη Αφροδίτη)
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών της εργατικής τάξης και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους ήχους του τραγουδιού : Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς
ακολουθουν :
- Η επιγραμματική αναφορά στο ιστορικό
- Η ομιλία της πρόεδρου
- Το ψήφισμα της 1η Μαη
Η επιγραμματική αναφορά στην 1η Μαη από την μαθήτρια Κοσμίδου Συμέλα ;
Όχι, η 1η Μαΐου δεν έχει να κάνει με το στιχάκι «ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή». Και δεν είναι απλά μια αργία, όπως προσπαθούν να το παρομοιάσουν οι εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και οι κυβερνώντες.
Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό ιστορικά και πολιτικά, μια ταξική «γιορτή» που ενώνει και συμβολίζει τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των καταπιεσμένων.
Όπως περιέγραφε ο Λένιν την Πρωτομαγιά σε ένα σχέδιο ανακοίνωσης το μακρινό 1904:
«Σύντροφοι εργάτες!
Πλησιάζει η μέρα της Πρωτομαγιάς, που οι εργάτες όλων των χωρών γιορτάζουν το ξύπνημά τους σε μια συνειδητή ζωή, γιορτάζουν την ένωσή τους στον αγώνα ενάντια σε κάθε βία και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο,
στον αγώνα για την απαλλαγή των εκατομμυρίων εργαζομένων από την πείνα, την εξαθλίωση και την ταπείνωση.
Δυο κόσμοι στέκουν αντιμέτωποι στη μεγαλειώδη αυτή πάλη: ο κόσμος του κεφαλαίου και ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της εκμετάλλευσης και της σκλαβιάς και ο κόσμος της αδελφοσύνης και της λευτεριάς.»
Όλα Ξεκίνησαν στο Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886 , 80.000 εργάτες απεργούν με αίτημα το 8ωρο. Ο ξεσηκωμός των εργατών κορυφώνεται τις επόμενες μέρες και στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χεϊμάρκετ, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των εργατών καταλήγει σε λουτρό αίματος από τα πυρά των αστυνομικών.
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν τη παγκόσμια μέρα των εργατικών διεκδικήσεων, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Σοσιαλιστικού Συνεδρίου, (της Δεύτερης Σοσιαλιστικής Διεθνούς) τον Ιούλιο του 1889, στο Παρίσι.
Η απόφαση του συνεδρίου αναφέρει: «Το συνέδριο αποφασίζει να οργανώσει μια μεγάλη διεθνή διαδήλωση έτσι που σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις και σε μια, από πριν καθορισμένη, μέρα οι εργατικές μάζες να ζητήσουν από τα κρατικά όργανα την ελάττωση με νόμο της εργάσιμης μέρας σε 8 ώρες και την εκπλήρωση των αποφάσεων του συνεδρίου του Παρισιού. Εφόσον η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργασίας καθόρισε κι αυτή στο συνέδριο του Σαιντ Λούις μια παρόμοια διαδήλωση για την πρωτομαγιά του 1890 η μέρα αυτή ορίστηκε σαν μέρα της διεθνούς διαδήλωσης…»
Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον ελλαδικό χώρο – που τελούσε υπό οθωμανική διοίκηση – έγινε την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη.
Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1924 λαμβάνουν χώρα αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17.
Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης που πνίγηκε στο αίμα, με συνολικά δώδεκα νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου, δημοσιεύθηκε στον Τύπο και ήταν η έμπνευση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου για να γράψει τον «Επιτάφιο»
Την 1η ΜΑΗ Το 1944 εκτελούνται από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 Έλληνες, ως αντίποινα για τη εκτέλεση του υποστράτηγου Κρεχ στους Μολάους.
Έχουν περάσει 136 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο
Όμως ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται ,
παρόμοια αιτήματα με εκείνα είναι στην προμετωπίδα του αγώνα
και η μέρα αυτή μας θυμίζει τα τελευταία λόγια του Αύγουστου Σπάις λίγο πριν την εκτέλεσή του το 1887:
«Θα έρθει μια μέρα που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές που πνίγετε σήμερα»…
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Εργατικού ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΟΥ ΘΕΑΝΩ
Συναδέλφισσες συνάδελφοι εργαζόμενοι,
άνεργοι συνταξιούχοι,
Η σημερινή μέρα έχει ιδιαίτερη αξία για όλους εμάς, για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας
Η ημέρα αυτή πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμής σε αυτούς και αυτές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο, για μία ανθρώπινη κοινωνία
- Χωρίς αποκλεισμούς
- Χωρίς φτώχεια, ανεργία και εκμετάλλευση
- Χωρίς διακρίσεις και πολέμους
136 χρόνια μετά τη μεγαλειώδη εξέγερση των Εργατών στο Σικάγο (1886) και 129 από την πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα (1893) με οργανωτή το Στ. Καλλέργη, οι συμβολισμοί, τα αιτήματα, οι αξίες και τα μηνύματα παραμένουν επίκαιρα συνοψίζοντας τη διαρκή αγωνία και το διαχρονικό αγώνα του κόσμου της μισθωτής εργασίας για αξιοπρεπείς μισθούς, υγιείς και ασφαλείς χώρους δουλειάς, συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή, δικαιότερη διανομή του παραγόμενου πλούτου.
Φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε την ημέρα σύμβολο των αγώνων μας κάτω από τη βαριά σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου. Του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία. Ενός πολέμου που γίνεται στη βάση του αδυσώπητου ανταγωνισμού των ΗΠΑ της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.Χωρίς δισταγμό με όλη τη δύναμη της φωνής μας καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία χωρίς να παραβλέπουμε τις ευθύνες που έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τον παγκόσμιο επεκτατισμό τους για την πορεία προς τη σημερινή κρίση και χωρίς να ξεχνούμε τις δικές τους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλα μέρη της γης και ενώνουμε τη φωνή μας με όλο το φιλειρηνικό κίνημα απαιτώντας εδώ και τώρα τον τερματισμό του.
– Λέμε:
ΟΧΙ στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τους εξοπλισμούς, τον εθνικισμό.
ΝΑΙ στην ειρήνη, στη διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, τον πυρηνικό αφοπλισμό.
– Ζητούμε:
* Να τερματιστεί η επίθεση και να πάψει η αιματοχυσία τώρα.
* Να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία.
* Να υπάρξει επιστροφή στον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας.
* Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των ομογενών μας από τις περιοχές των συγκρούσεων και τον επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν.
* Να μην υπάρξει καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις, με ανθρώπινο δυναμικό ή πολεμικό εξοπλισμό.
* Να γίνει η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, που θα προασπίζει το διεθνές δίκαιο και θα προωθεί τον διάλογο και την συνεργασία.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ : Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στην χωρα μας βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδοχικές κρίσεις την τελευταία 14ετία μετρώντας σημαντικές απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημα και στην αγοραστική τους δύναμη, σε συλλογικές κατακτήσεις, στην προοπτική μιας καλύτερης ζωής.
Με μια κυβέρνηση που αδιαφορώντας για το πως θα επιβιώσουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας,που αδιαφορώντας για το πως θα επιβιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας που δεν έχουν καν εισόδημα να κάνει αβάντα στους κερδοσκόπους της ενέργειας και να μας προκαλεί (την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 8%) δίνοντας μια ακόμα αύξηση κοροϊδία στον κατώτατο μισθό κρατώντας την πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν 10 χρόνια, κρατώντας την πολύ κάτω από το διάμεσο μισθό των 809 €.
Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση της ψεργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία , καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα , είναι μόνο κάποια από τα “χτυπήματα ” της κυβέρνησης στην εργατική τάξη σήμερα . ¨Όπως και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.
Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία. Με την παιδεία και τον φυσικός πλούτο, την ενεργια να ιδιωτικοποιούνται. Εργαζόμενες-νοι
Απέναντι σε αυτό τον κόσμο, τον κόσμο της παγκόσμιας Αστικής Τάξης, τον κόσμο των πολέμων και της βαρβαρότητας μία απάντηση χωρά
- Να δυναμώσουμε την πάλη
- Να δυναμώσουμε τον αγώνα
ενάντια στους πολέμους
ενάντια στην αδικία
ενάντια στην εκμετάλλευση
ενάντια στις διακρίσεις.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή σε όλους όσους αγωνίστηκαν φυλακίστηκαν εξορίστηκαν και αφιέρωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Με τη σκέψη μας στους πρωτοπόρους αγωνιστές του Σικάγο
Με τη σκέψη μας στους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές στην Καισαριανή
Με τη σκέψη μας στα εκατομμύρια ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων
Με τη σκέψη μας στα δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες κάτω από το όριο της φτώχειας.
Δε μπορούμε να βολευτούμε στη σιωπή. Η δυσαρέσκεια χρειάζεται να γενικευτεί. Να γίνει μαζικός αποφασιστικός εργατικός αγώνας Η φετινή Πρωτομαγιά να γίνει, λοιπόν, το εφαλτήριο για την ισχυροποίηση των κοινωνικών αγώνων και των εργασιακών διεκδικήσεων. Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ιστορία του εργατικών αγώνων αποδεικνύει περίτρανα πως όλα κατακτήθηκαν και τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Οι μόνες χαμένες μάχες, άλλωστε, είναι εκείνες που δεν δόθηκαν.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ψήφισμα 1η Μάη 2022
Στα Γιαννιτσά σήμερα,1η Μάη 2022 Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι πολίτες της Πόλης των Γιαννιτσών που πήραμε μέρος στην Πρωτομαγιάτικη αγωνιστική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πέλλας εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Αποτιούμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές των εργατικών και κοινωνικών αγώνων.
Ενώνουμε τη φωνή μας με την φωνή όλης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για:
► ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ και σ’ολο τον κόσμο
► ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΕΡΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Απαιτούμε:
- σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
- σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις
- επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ, ρύθμισή του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισή του με πρόσθετους οικονομικούς όρους ως καθολικά κατώτατα όρια προστασίας
- ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
- συλλογικές διαπραγματεύσεις για κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικες ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών
- προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ
- προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων
- διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας
- αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική) στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση. Κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία για το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών
Ζητούμε άμεσα μέτρα για:
- την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού
- την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμός παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση
- την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας – μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας
- τον κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση
- δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές -επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης
- δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας – άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας που αναδείχθηκαν εκ νέου κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία. Επαγρύπνηση κρατικού μηχανισμού για την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις συνεχείς απειλές της πανδημίας
- αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου
- δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους
- αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας
- προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι όσο η κυβέρνηση αγνοεί την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο παραμένει προσηλωμένη σε μέτρα και πολιτικές που φτωχοποιούν τον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της μισθωτής εργασίας, η απάντησή μας θα δίνεται παντού και πάντα με συνεχή αγώνα, όπως μας δίδαξαν οι ανώνυμοι και επώνυμοι αγωνιστές της εργατικής μας τάξης.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!