Με ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, Φαήλος Κρανιδιώτης απαντά στην επιστολή της επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ που ζητά παρέμβαση του Πρθ  για την ακύρωση της ημερίδας της Ε.Α.Α.Σ με θέμα « Καταγγέλλουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», προτρέποντάς τον μάλιστα να ελέγξει την Διοίκησή της.

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης απαντά:
«Η Εθνική Δημιουργία χαιρετίζει την σημερινή εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στο Βελλίδειο και την πρόσκληση προς τους πολίτες με θέμα “Καταγγέλλουμε την Συμφωνία των Πρεσπών”. Με την άθλια αυτή συμφωνία, η τραγικά τότε κυβερνώσα αριστερά, επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος, εκεί που έγινε μέσα στην χωριστική κομμουνιστική ανταρσία το συνέδριο του ΝΟΦ, των επίδοξων αποσχιστών, με παρουσία του Ζαχαριάδη και άλλων της προδοτικής ηγεσίας του ΚΚΕ. Εκεί, στους Ψαράδες Πρεσπών, με εγκληματικό τρόπο παραχωρήθηκε το όνομα της Μακεδονίας στους κατσαπλιάδες σωβινιστές των Σκοπίων. Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθεται στους απόστρατους Αξιωματικούς και σε πατριωτική πολιτική δύναμη, πηγάζει από την ατιμωρησία τους, που είναι ευθύνη της ηγεσίας ΝΔ, γιατί βολεύτηκαν που  άλλος έκανε την βρομοδουλειά. Στους αριστεροστροφους φασίστες του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούμε: ακραίοι είσαστε εσείς, οι μηδενιστές απάτριδες, που ξεπουλήσατε την Μακεδονία στους επιγόνους του Ιβάν Μιχαήλοφ, κολλητού του Χιτλερ, του Χίμλερ, του Χάϋντριχ και του Άντε Πάβελιτς, ιδρυτή των 3 βοηθητικών μονάδων των SS στην Β. ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΤΑ Σκόπια . Η Ιστορία σας έχει κατατάξει στον απόπατο της, μαζί με την πιο δυσώνυμη παρέα. #ΕΘΝΙΚΗ_ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

Αναλυτικά η επιστολή της επιτροπής Σύριζα προς την κυβέρνηση της ΝΔ:

«Αναρωτιόμαστε εάν έχετε ενημερωθεί ότι η Διοίκηση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), οργανώνει Ημερίδα «ανοιχτή στο κοινό» στο Βελίδειο στη Θεσσαλονίκη αύριο, Τετάρτη 22 Ιουνίου με θέμα: «Καταγγέλλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της.
Εάν ναι, τι κάνετε; Ανέχεστε αυτήν την πρωτοβουλία μιας Ένωσης που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από εσάς; Ακόμα περισσότερο, την εγκρίνετε και την καλύπτετε;
Σημειώνουμε ότι, όπως ανακοινώνουν οι οργανωτές, «βασικός σκοπός της ημερίδας, είναι η εξέταση όλων των εξελίξεων, αλλά και του ίδιου του κειμένου αυτής της συμφωνίας, υπό την οπτική της δραστικής μεταβολής ή και ακύρωσής της από την ελληνική πλευρά».
Επισημαίνουμε ότι:

1. Η Διοίκηση της Ε.Α.Α.Σ. ενέχεται μεταξύ πολλών άλλων και για τη επίσημη επίσκεψή της στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν, αλλά και για τη διοργάνωση μισαλλόδοξου πνεύματος τελετών στο Βίτσι και στο Γράμμο, στις οποίες εκδηλώσεις συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών, ψευτοπατριωτικών ή και φασιστικών φορέων, με πιο ακραία, την κατάθεση στεφάνου δια αντιπροσώπου από τον καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Κασιδιάρη. Θυμίζουμε ότι, το γεγονός αυτό οδήγησε στη διαγραφή από την Κ.Ο. της Ν.Δ. του βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου, επειδή εκείνος παρέστη και ανέχθηκε την παρουσία των χρυσαυγιτών. Τότε όμως αποφύγατε να ελέγξετε τη Διοίκηση της Ε.Α.Α.Σ. ως οφείλατε.

2. Η Ε.Α.Α.Σ., είναι κατά νόμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή, θεσμική δομή του επίσημου ελληνικού κράτους, εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η Κυβέρνηση επομένως έχει πλήρη ευθύνη για τις πράξεις της Ένωσης.

3. Μία απλή ανάγνωση των κατά νόμο σκοπών και αρμοδιοτήτων της Ε.Α.Α.Σ., όπως αναλυτικά περιγράφονται στο εγκεκριμένο Καταστατικό της, σαφώς οδηγεί στην αντικειμενική αξιολόγηση ότι, η ημερίδα αυτή και το θέμα της, εκφεύγει πλήρως από τους νόμιμους σκοπούς της Ένωσης, ακόμα και στην περίπτωση που ερμηνευτεί διασταλτικά η γενικόλογη αναφορά τους στους καταστατικούς της σκοπούς, δηλαδή «διατήρηση αμείωτου Εθνικού Φρονήματος», «προσφορά στην πατρίδα», «εθνικό συμφέρον» κ.λπ.

4. Είναι απολύτως φανερό από το κείμενο της αναγγελίας της εκδήλωσης, ότι οι οργανωτές υπερασπίζονται τη γνωστή άποψη ακραίων εθνικιστικών κύκλων, δηλαδή την εναντίωση στη λύση του σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της βόρειας χώρας. Αντιτίθενται δηλαδή, στην επίσημη, πάγια πολιτική του συνόλου σχεδόν των ελληνικών κομμάτων, καθώς και όλων των κυβερνήσεων από τον Κώστα Καραμανλή και μετά.

Το γεγονός ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση ερωτοτρόπησε υποκριτικά και ψηφοθηρικά με ακραία συλλαλητήρια που είχαν τέτοιο χαρακτήρα ενώ επισήμως η Ν.Δ. ήταν υπέρ του σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού, δηλαδή υπέρ της χρήσης του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, είναι πρόβλημα της Ν.Δ.
Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση του ΥΕΘΑ, δεν μπορεί ανοιχτά και επίσημα να υιοθετεί τέτοιες ακραίες απόψεις και μάλιστα στο όνομα του συνόλου των απόστρατων στελεχών του Στρατού.

5. Η Συμφωνία των Πρεσπών περιλαμβάνει συμβατική υποχρέωση των δύο συμβαλλομένων Κρατών (Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας), να μην ενθαρρύνουν -και μάλιστα σε επίπεδο δημόσιων οργανισμών- πρωτοβουλίες που οδηγούν σε όξυνση κλίματος μισαλλοδοξίας μεταξύ των δύο λαών.

6. Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα, περιλαμβάνονται και πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους στην Αθήνα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και μάλιστα, στο αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας αυτό το «κατόρθωμα» προβάλλεται ως… τίτλος τιμής.

7. Τέτοιες πρωτοβουλίες τέλος, σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα μας και την περιοχή μας  εξελίξεις, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την παρόξυνση της τουρκικής προκλητικότητας από τον Ερντογάν, γεννούν βάσιμες απειλές και κινδύνους σε βάρος της εθνικής και κοινωνικής συνοχής αλλά και της συνεπούς υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου από τη χώρα μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,

Πώς είναι δυνατόν να αποδέχεστε Διοίκηση του υπό την εποπτεία σας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Ε.Α.Α.Σ., να εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και των καταστατικών ορίων της και να καλεί δημόσια, σε εναντίωση προς τις επικυρωμένες και με νόμο πάγιες θέσεις της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία erga omnes, θέτοντας σε προφανή κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και το μέλλον τους; Θα κάνετε κάτι;».