Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα αναρτηθεί η διακήρυξη του διαγωνισμού  της νέας σύμβασης αποκομιδής των απορριμμάτων την οποία θα αναλάβει ιδιώτης εργολάβος.

Η τελευταία σύμβαση του 2018 ανατέθηκε με κατ’ αποκοπή τίμημα (!) παραλείποντας πλήρως κάθε διαστασιολόγηση και κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών παραπέμποντας στην (εξίσου αόριστη) επικαιροποίηση μιας Τεχνοοικονομικής Μελέτης που παραγγέλθηκε από τη Δημοτική Αρχή το 2013

Ως αντιπολίτευση νιώθουμε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε εμείς αναλυτικά τους δημότες για τη σύμβαση που έως τώρα κόστιζε 1.100.000 Ευρώ ετησίως, ξεκινώντας από το πλύσιμο των κάδων στο Δήμο μας ο οποίος κοστολογείται 120.000 +ΦΠΑ ευρώ ετησίως δηλαδή σχεδόν 150.000 ευρώ!!!!

Η υπηρεσία αυτή παρέχεται 5 ημέρες κάθε μήνα στις οποίες με βάση τη σύμβαση πρέπει να πλένονται όλοι οι κάδοι. Το αν εκτελείται κανονικά αυτή η υπηρεσία είναι δύσκολο να ελεγχθεί από εμάς στο σύνολο της αλλά σίγουρα οι συνδημότες μας στις τοπικές κοινότητες γνωρίζουν καλύτερα αν πλένονται κάθε μήνα. (ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες)

Δεδομένου ότι οι κάδοι στο Δήμο μας δεν ξεπερνούν σε αριθμό τους 600-700 (Θα μπορούσαμε να ξέρουμε ίσως των ακριβή αριθμό τους αν είχαν φροντίσει να είναι αριθμημένοι μεbarcode)  τότε η παραπάνω υπηρεσία μας κοστίζει ως δημότες

120.000 € /(700 κάδοι x12 πλυσίματα/ έτος) x 28,2 % έκπτωση =10,25 € +ΦΠΑ!

Το ποσό αυτό συμπίπτει και με αυτό της δεύτερης σύμβασης με τον ίδιο εργολάβο για το πλύσιμο των κάδων ανακύκλωσης που είναι 10,00 €+ ΦΠΑ!!

Τι συμβαίνει όμως την ίδια στιγμή σε άλλους Δήμους;

Τι συμβάσεις έχουν συνάψει;

Δήμος Κιλκίς: 4,00 €, Δήμος Νεάπολης -Συκεών: 5,65 €/ πλύσιμο κάδου

Ο καθένας λοιπόν αντιλαμβάνεται τη διαφορά αφού συνυπολογίσει ότι αυτή η τιμή καθορίστηκε στα πλαίσια μίας σύμβασης 1.100.000  ΕΥΡΩ το χρόνο.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι οι Δημότες έχουν πληρώσει από τότε που ανατέθηκε η αποκομιδή σε ιδιώτη εργολάβο 1 εκατομμύριο ευρώ!

Τα ερωτήματα είναι λοιπόν τα εξής:

  • Η επόμενη σύμβαση ύψους 839.040 ΕΥΡΩ για τα επόμενα τρία χρόνια θα προϋπολογιστεί με τον ίδιο αόριστο τρόπο;

2) Θα έχουμε στη διάθεσή μας αναλυτική κοστολόγηση των επιμέρους υπηρεσιών;

Συχνά (εκ του πονηρού) τίθεται το δίλλημα: Δημόσιο ή Ιδιώτης;

Η Κοινωνία σε Κίνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι απέχει από τέτοιες ιδεοληψίες!

Για εμάς υπάρχει μόνο η συνάρτηση κόστους-οφέλους για το δημότη!

 

Γιάννης Τσεπκεντζής

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ