Ο Δήμος Σκύδρας ανακοινώνει την απόφασή του για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συστηματική ανάδειξη και την προαγωγή του έργου του δάσκαλου και λογοτέχνη Όμηρου Πέλλα.

Ο Όμηρος Πέλλας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Γιαννόπουλου) γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Πρόδρομος (τότε Καημένη Γυναίκα) του Δήμου Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, απ΄όπου αποφοίτησε το καλοκαίρι του 1940. Τοποθετήθηκε ως δάσκαλος στο χωριό Σωτήρα Έδεσσας, όπου τον βρήκε ο πόλεμος και η κατοχή. Λόγω της αντιστασιακής του δράσης συνελήφθη από τους Γερμανούς και τη δεύτερη φορά, το 1944, στάλθηκε όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία. Μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τοποθετήθηκε ως δάσκαλος στα Σεβαστειανά και στη συνέχεια στην Πετριά και στο Μαυροβούνι.

Το χρονικό της ομηρίας του αποτυπώθηκε στο συνταρακτικό και μνημειώδες έργο του «ΣΤΑΛΑΓΚ  VI  C» απ΄τ΄οποίο είναι παρμένη η φράση του «Αγάπα τη ζωή, τη χαρά της ζωής, της δίχως φόβο ζωής» που είναι χαραγμένη στον τάφο του (κενοτάφιο πλέον) που βρίσκεται στο κοιμητήριο Σκύδρας. Απεβίωσε στη Σκύδρα, όπου ζούσε, το 1962. Φέτος συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από την εκδημία του.

Πέρα από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί και μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος ν΄αναζητήσει σε διάφορες πηγές, εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν και στοιχεία που δεν έχουν καταγραφεί ή σε κάποιο βαθμό κοντεύουν να ξεχαστούν.

Προκειμένου αυτό το υλικό να διασωθεί και ν΄αναδειχθεί, ο Δήμος Σκύδρας απευθύνεται σε κάθε πολίτη ή φορέα, που έχει στοιχεία (πληροφορίες, αφηγήσεις, φωτογραφίες, κείμενα κ.ά.), να τα μοιραστεί μαζί μας, ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά. Αρμόδιος για το σκοπό αυτό είναι ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης, τηλ. 2381351802, ηλ.δ/νση: [email protected]

Ο Δήμος Σκύδρας έχει προγραμματίσει δράσεις για την ανάδειξη του έργου του Όμηρου Πέλλα, την απόδοση αφιερωματικών εκδηλώσεων στην προσωπικότητά του, και μέσω αυτής, την απόδοση τιμών σε κάθε εκπαιδευτικό, σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο.

Η ζωή και το έργο του Όμηρου Πέλλα διαπνέονται απ΄αυτές τις ηθικές αξίες που παραμένουν επίκαιρες και δεν είναι ποτέ αργά να μιλάμε γι΄αυτές και να τις υπερασπιζόμαστε!

 

 

Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                       Κατερίνα Ιγνατιάδου