Η σύμβαση της σχετικής μελέτης υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή και τον κοινό εκπρόσωπο  των Οικονομικών Φορέων (σύμπραξη μελετητικών εταιριών), Γιώργο Παπακωνσταντίνου,  με γενικό τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ». Αφορά στην κατασκευή τάφρου για την αντιπλημμυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Πέλλας.

Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 317.676.86 (με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης θα γίνει και πλήρης οριοθέτηση της τάφρου, καθώς και η απαιτούμενη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, πρόκειται για συμπληρωματικές παρεμβάσεις που ολοκληρώνουν το έργο του Μουσείου παρέχοντας προστασία από καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων.

«Σε έντονες βροχοπτώσεις παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και  κινδυνεύουν κάθε φορά το  Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος» διευκρίνισε ο κ. Τζαμτζής«Με την παρούσα μελέτη θα σχεδιαστεί αντιπλημμυρική τάφρος μήκους 1600m, η οποία θα παρακάμπτει το Μουσείο και θα κινείται με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, με αποδέκτη υφιστάμενη αποστραγγιστική τάφρο.  Κάνουμε ό,τι πρέπει για την ασφάλεια και την ακεραιότητα των εμβληματικών θησαυρών που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Η ιστορία του τόπου μας έχει παγκόσμια απήχηση και η ανάδειξη και προστασία της είναι δικό μας καθήκον και δείκτης του πολιτισμού μας».

 

Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας αναπτύσσεται νοτιοδυτικά του οικισμού. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009, κατασκευάστηκε βορείως του αρχαιολογικού χώρου, στο δυτικό όριο του οικισμού. Βορείως του Μουσείου και δυτικά του οικισμού της Πέλλας υπάρχει μη επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο βρίσκονται τα ανάκτορα του Μακεδονικού Βασιλείου.