Σε σύσκεψη στον Αρχάγγελο με παραγωγούς συμμετείχε ο Γιώργος Καρασμάνης την Δευτέρα το βράδυ, με αντικείμενο τα προβλήματα στη διάθεση του κερασιού.
Ο πρώην Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει 45 δις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αντιλαμβανεται ο καθένας πόσο καλύτερα θα ήταν για όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα, αν τα χρήματα είχαν πέσει εκεί. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση πήρε στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των παραγωγών από την πανδημία αλλά και από την ενεργειακή κρίση και θα πάρει και άλλα σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Ενώ υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση επιστρέφοντας μέσα στον Αύγουστο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο του πρώτου εξαμήνου του 2022 – που είχε καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση το 2016 – και μάλιστα μετά από παρέμβαση του Γιώργου Καρασμάνη στον πρωθυπουργό θα επιστραφεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στο κεράσι που ήταν και το θεμα της συνάντησης, επισήμανε πως παρά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες συνέτειναν σε μια καλή σοδειά, αλλά με μια ¨στενότητα¨ που διαπιστώνεται στην προώθησή της, με συνέπεια τη διαμόρφωση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής.
Ο Γιώργος Καρασμάνης υπογράμμισε πάντως ότι πέραν από την μεγάλη σοδειά, που δεν παρατηρείται μόνον στον Αρχάγγελο αλλά ευρύτερα στον Νομό μας, σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει διαμορφωθεί μια εξόχως δυσμενής κατάσταση ευρωπαϊκά και διεθνώς. Είναι βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία με άμεση συνέπεια την απώλεια και της ουκρανικής αγοράς αλλά και της αγοράς της Λευκορωσίας. Δεν είναι δυνατόν επίσης να παραβλέπουμε την απώλεια της τεράστιας ρωσικής αγοράς που μέχρι το 2014 απορροφούσε το 20% των κερασιών μας. Ενώ μετά το 2015 ούτε ένα κιλό λόγω του εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα στις 14 Αυγούστου του 2014.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, τόνισε, είναι να παρέμβουμε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον Επίτροπο Γεωργίας, ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών. Όχι μόνον του κερασιού αλλά και του ροδακίνου που το 60% των εξαγωγών μας διοχετεύονταν προ εμπάργκο στη ρώσικη αγορά, καθώς επίσης και των παραγωγών βερίκοκου και άλλων προϊόντων, όχι μόνον του Αρχάγγελου αλλά για όλους τους παραγωγούς μας. Και αυτό ασφαλώς θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η συγκομιδή των προϊόντων και θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος από τον σημερινό νέο Υπουργό – όπως ακριβώς έγινε και επί υπουργίας Καρασμάνη.
Ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε ακόμη ότι, επειδή το φετινό πρόβλημα το ζούμε κάθε χρόνο, θα πρέπει επιτέλους οι καλλιεργητές να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών. Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος ως Υπουργός έχει καταρτίσει ειδικό Πρόγραμμα προϋπολογισμού άνω των 25 εκατομμυρίων δημιουργίας νέων Ομάδων Παραγωγών, όπως και στήριξης, εκσυγχρονισμού των υφισταμένων Ομάδων και μάλιστα με όλες τις δαπάνες επιλεξιμες. Και ένα ακόμη Πρόγραμμα 275 εκατομμυρίων για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τη δημιουργία νέων σύγχρονων διαλογητηρίων, συσκευαστηρίων κλπ. Για την συγκέντρωση, προώθηση και διακίνηση της παραγωγής.( Διότι δεν νοείται, πχ στον Αρχάγγελο με παραγωγή 10.000 τόνους κεράσια, τη σοδιά αυτή να επιχειρούμε να την ¨σπρώχνουμε χύμα και τσουβαλάτα¨, χωρίς επεξεργασία, χωρίς ¨ταυτότητα¨ χωρίς τίποτα).
Αυτά τα δύο Προγράμματα είναι, όπως είπε, ¨κομβικά¨ για τη στήριξη και της παραγωγής και του εισοδήματος των παραγωγών μας, αλλά δυστυχώς για 5-6 χρόνια ήταν σχεδόν ανενεργά!
Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Καρασμάνης θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη στην αγορά και θα είναι συνεχώς στο πλευρό των παραγωγών, κάνοντας όλες τις παρεμβάσεις όπου χρειαστεί!