Αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 5 Ιουλίου για όλα τα νοικοκυριά, με μοριοδότηση, ανεξαρτήτως κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας (ιδιόκτητη ή μισθωμένη).

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού». Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 ευρώ και θα φτάνει τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής, προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Tα 710 ευρώ, σημειωτέον, είναι για περιπτώσεις μεγάλων κλιματιστικών έως 24.000 btu.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη). Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Από τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ, τόνισε ο υπουργός, προκύπτει ότι τα νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως 40%, κάτι που μεταφράζεται σε «κούρεμα» έως και 300 ευρώ στους ετήσιους λογαριασμούς.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος θα είναι το allazosyskevi.gov.gr και κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων (ως τις 5 Ιουλίου) θα λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης, helpdesk.

Δείτε τα ποσά της ενίσχυσης:

Ακολουθεί αναλυτικά η παρουσίαση των υπουργών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών στην ιστορία της χώρας μας.

Από αύριο ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» ώστε τα Ελληνικά νοικοκυριά να μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Με το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε σήμερα, δίνουμε την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά – έως και 40% – την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση αναλόγως την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, δίχως ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Χρειάζεται η καταχώρηση μόνο κωδικών TAXISNET και αριθμού παροχής κατοικίας.

Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα αντλούνται και θα διασταυρώνονται αυτόματα, καθώς η ψηφιακή πλατφόρμα συνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτούνται επιπλέον.

Μια σημαντική καινοτομία είναι ότι όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες, ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να προχωρήσουν και αυτοί στην αντικατάσταση της συσκευής που επιθυμούν.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και ποιο αποδοτικών συσκευών, υπολογίζεται στα έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές.

Εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος.

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το νέο «Εξοικονομώ» και τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζουμε, τις επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου χτίζουμε ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας για τα νοικοκυριά.

Με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, που θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, θα παρουσιάσουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά που έκαναν για να γίνει το πρόγραμμα αυτό πραγματικότητα. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω και όλους όσοι εργάστηκαν για τον ίδιο σημαντικό σκοπό».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Αρχικά να σημειώσω ότι η σημερινή εξαιρετικά σημαντική δράση χρηματοδοτείται με πόρους από το υπάρχον ΕΣΠΑ.

Εναρμονιζόμενοι με τους νέους στόχους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να διαθέσουμε το 27% των συνολικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας  τις επιταγές για διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος διοχετεύουμε σημαντικό μερίδιο των πόρων της τάξης των 3,6 δις € στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, στα πλαίσια του οποίου ανήκει και το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές. Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Έτσι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με πόρους του ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 γίνεται αρωγός στην ενεργειακή μετάβαση της χώρα μας, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε μια ευρωπαϊκή χώρα πιο πράσινη αλλά και σε πιο φιλική για τους πολίτες της».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Λίγες μέρες μετά την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, η σκυτάλη περνά στα νοικοκυριά.

Ρίχνουμε σήμερα ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του ενεργειακού κόστους που έχει μάλιστα μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», Π/Υ 150 εκατ.€ από πόρους του ΕΣΠΑ, επιχορηγεί νοικοκυριά. Όχι επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

ü  παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++  και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και

ü  παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Εδώ να πούμε ότι στην ιστοσελίδα του Προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές.

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα κατευθύνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος.

Η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, όπως είπε και ο Υπουργός, θα ανοίξει αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου 2022.

Θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

Δηλ. αύριο 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2

22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234

23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456

24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678

25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. 

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή. 

Με άλλα λόγια δεν μπορώ να αγοράσω κλιματιστικό για το εξοχικό μου και να ανακυκλώσω παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία μου.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία.

Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Όσον αφορά το ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Έχουμε 4 εισοδηματικές κατηγορίες.

ü  από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)

ü  πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)

ü  πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και 

ü  πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Επιδοτούμε τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή.

Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας  για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ανώτατο ποσό 340€.

Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία:

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.

Τονίζω ότι το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια.

Τα κριτήρια είναι:

ü  Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας

ü  Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια

ü  Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας