Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την προσβλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε μετά την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ που αποτελεί μία ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Το ΕΚ ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα. Το ΕΚ έχει καταστεί εργαλείο  στενόμυαλων κύκλων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί την Τουρκία με μία ρηχή προοπτική και αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και βλάπτει μόνο τη φήμη του».

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρόσφατη συνεδρίασή της υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (448 υπέρ – 67 κατά – 107 αποχές) την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μία Έκθεση που στοχεύει στην επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και της Κύπρου και καταδικάζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καθώς και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ενώ εκφράζει τη λύπη της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της. Δηλώσεις που δυστυχώς υπονομεύουν την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Μία Έκθεση που καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μία λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο και την καλεί να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από το νησί. Ενώ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μία Έκθεση που αποτελεί σαφή καταδίκη του καθεστώτος Ερντογάν που διαρκώς οπισθοχωρεί σε ζητήματα Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων κ.λπ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Έκθεσης προχώρησε σε μία άκρως προσβλητική ανακοίνωση, στα όρια της υβριστικής, κατά του Κοινοβουλίου και των ευρωβουλευτών. Ενδεικτικά αναφέρει:

«Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ που αποτελεί μία ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση. Το ΕΚ ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα. Το ΕΚ έχει καταστεί εργαλείο  στενόμυαλων κύκλων. Αυτή η έκθεση αξιολογεί την Τουρκία με μία ρηχή προοπτική και αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και βλάπτει μόνο τη φήμη του».

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–          Είναι σε γνώση της η παραπάνω δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που προσβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη του;

–          Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με την παραπάνω δήλωση;»