Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου κάθε έτους, μας υπενθυμίζει το χρέος μας να προστατεύουμε τον πλανήτη και την υποχρέωση να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. Είναι μία ευκαιρία να αφυπνισθούμε και να ενισχύσουμε τη δράση μας για τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η θαλάσσια ρύπανση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ερημοποίηση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης , ο περιορισμός της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα.
Η αλόγιστη χρήση αγροχημικών και η ανεξέλεγκτη διασπορά των βιομηχανικών και άλλων απορριμμάτων, με τη ρυπογόνο δράση τους , ανοίγουν ανεπούλωτες πληγές στα ποτάμια μας, στις λίμνες, τις θάλασσες και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγει το φαινόμενο της “όξινης βροχής” , την “τρύπα του Όζοντος” και το “φαινόμενο του θερμοκηπίου” . Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως παγετοί και χαλαζόπτωση, επηρεάζουν καταλυτικά τη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας, με επώδυνες συνέπειες για την αγροτική οικονομία.
Σαράντα οκτώ χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή παραμένει οικουμενικό πρόβλημα. Είναι η πλέον πολυδιάστατη πρόκληση για την ανθρωπότητα, με σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η αντιμετώπισή της απαιτεί άμεσες ενέργειες από όλες τις χώρες, από όλους τους λαούς, από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η ανάγκη για καθαρές μορφές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες αποτελεί πλέον κοινό τόπο. Προϋπόθεση, ωστόσο, κάθε σχεδιασμού είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού ήθους. Ας μην ξεχνάμε, ο σεβασμός στη φύση είναι αξία του πολιτισμού μας και ισοδυναμεί με το σεβασμό στις επόμενες γενιές.