Η εγκαθίδρυση θεσμών πραγματικής Δημοκρατίας αποτελεί την ιδεολογική πυξίδα της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), κάτι που προϋποθέτει την άνοδο του πνευματικού επιπέδου των πολιτών, μέσω της καλλιέργειας των εγγενών δυνατοτήτων τους, ώστε να αποκτήσουν ισχυρό παρεμβατισμό, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Από τους αρχαίους καιρούς, η αναζήτηση διαδικασιών προσωπικής εξέλιξης ήταν και παραμένει στόχος του ανθρώπινου γένους, όπως αυτός εκφράστηκε, άλλωστε, από τις επικρατούσες θρησκείες, που ανέδειξαν φωτισμένους ανθρώπους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, τους Αγίους της Ορθοδοξίας αλλά και στους προχριστιανικούς χρόνους, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι αποτελούν πρότυπα, υψηλού πνευματικού επιπέδου.

Κοινός παρονομαστής όλων ήταν η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, οι απεριόριστες δυνατότητες του ανθρώπινου νου, τα ταλέντα, τα οποία κρύβονται πίσω από κάθε μοναδικότητα και πώς θα μπορούσαν όλα αυτά να αλλάξουν τον κόσμο, αν οι άνθρωποι ενεργοποιούσαν το προσωπικό τους στοιχείο.

Για να μεταφερθεί η πληροφορία αυτή, στις ευρύτερες μάζες, πρέπει να διοχετευθεί αρχικά στην εκπαίδευση, για τη δυνατότητα δηλαδή, που έχουν οι ανθρώπινες ψυχές να εξελιχθούν, όχι με τις παπαγαλίες, τις οποίες μαθαίνουν στα σχολεία αλλά ακολουθώντας την οδό των προσωπικών τους χαρισμάτων!

Εμείς στην ΟΚΕ έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτού του είδους την προσέγγιση και για αυτό και η τόσο έντονη παρέμβαση μας σε ζητήματα διαφάνειας του δημόσιου βίου, γιατί η ψυχή για να εκφραστεί, χρειάζεται ένα περιβάλλον υψηλής καθαρότητας, ακολουθώντας την οδό «της αρετής μάλλον παρά της κακίας».

Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της Ελλάδας, είναι καταγεγραμμένο στις ρίζες μας, το πώς, δηλαδή, θα εμπνεύσουμε την ανθρωπότητα, εδώ έζησαν άλλου επιπέδου άνθρωποι, εδώ καλλιεργήθηκε άλλου επίπεδου πολιτισμός και εδώ υπάρχουν τα κλειδιά, για την υψηλού επιπέδου πνευματικότητα.