Το τελευταίο χρονικό διάστημα, το σύνολο των πολιτών διαπιστώνει ότι η Ελληνική Γεωργία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η  Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ κάνουν απλώς διαγωνισμό εντυπώσεων και τίποτα άλλο.

Οι πολιτικές που σήμερα εφαρμόζονται έχουν μια κατεύθυνση, να πετάξουν το αγρότη από το χωράφι του.

Τα χρήματα που πληρώνουν για την ασφάλιση του προϊόντος τους οι παραγωγοί το έφτασαν  με τις πολιτικές τους να μην έχουν καμία ανταποδοτική αρχή, καμία αξία.

Η Ελληνική Γεωργία που πάντα αποτελούσε σημαντικό κρίκο στην οικονομική αλυσίδα  της χώραςκαι μάλιστα η Πέλλα είχε πάντα ισχυρή θέση σε αυτό.

Ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων ο Έλληνας Αγρότης δεν είχε βρεθεί ποτέ στο παρελθόν σε μια τόσο δύσκολη θέση όπως η σημερινή.

Το  υψηλό κόστος των αγροεφοδίων έχει  “τρυπήσει” το όποιο ταβάνι μπορούσε να φανταστεί και ο πιο απαισιόδοξος Έλληνας πολίτης, ενώ η Ενέργεια καθημερινά έχει χάσει τον έλεγχο, δημιουργώντας ένα ζοφερό περιβάλλον στο οποίο καλείται η ύπαιθρος να ανταπεξέλθει.

Στο νομό μας αυξάνονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου καθημερινά οι αγρότες που ξεκίνησαν τις καλλιέργειες τους και αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν, διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα κόστη.

H εγκατάλειψη είναι πιο έντονη παρά ποτέ και τα μέτρα της κυβέρνησης μοιάζουν με ασπιρίνες που προσπαθούν όχι να βγάλουν τον αγρότη από την κρίση, αλλά να επιμηκύνουν το μαρτύριο του αναμένοντας ένα θαύμα.

Η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να κρύψει το έλλειμα της, πίσω από την παγκόσμια κρίση είναι απλά καταστροφική. Μετά από τέτοιου είδους κρίσεις ο δυτικός κόσμος έχει δείξει και στο παρελθόν ότι αναθεωρεί πολλά πράγματα που θωρούντουσαν ως δεδομένα.

Να είστε βέβαιοι  ότι αυτός ο γεωμετρικά αυξανόμενος ρυθμός , ειδικά δε όσον αφορά τον αγροτικό χώρο, επιβάλλει την ανάγκη μίας συζήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει και περιστρέφεται γύρο από θέματα όπως το πώς θα κάνουμε ποιο αποτελεσματικά τα φάρμακα και τα λιπάσματα χρησιμοποιώντας τα πιο στοχευομένα και σε μικρότερες ποσότητες, πώς θα μειωθεί η ενέργεια ή πως θα χρησιμοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και βέβαια πως θα διαχειριστούμε το νερό.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση της χώρας μας θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει έναν ολιστικό σχεδιασμό για τη γεωργία του αύριο, ώστε να παραμείνει στιβαρός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα, (στον οποίο θα μπορούν να  ασχοληθούν και να ανταπεξέλθουν των νέων συνθηκών όλοι οι αγρότες μας), εκείνη απλά παραμένει θεατής εκπονώντας προγράμματα με τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τα οποία αφορούν όμως, τη γεωργία του χθες.

Αλήθεια μήπως σχεδιάζει σε κάθε επενδυτικό σχέδιο να δίνει δώρο και Fuel pass, ώστε να καταφέρει ο Αγρότης να πάει το νέο τρακτέρ μέχρι το σπίτι του, γιατί μέχρι το χωράφι του είναι σίγουρο ότι θα αδυνατεί να το πάει;

Στη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο μετά από τόσο καιρό ότι δεν μπορούν να το κάνουν, είτε γιατί δεν έχουν τη γνώση, είτε γιατί στερούνται οράματος.

Είναι η ώρα οι αγρότες να κοιτάξουν πάλι προς το “σπίτι” τους.

Το ΠΑΣΟΚ τους έβγαλε το 81 από το περιθώριο, το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που και σήμερα θα δώσει τις απαντήσεις στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών για να ξανά ανθήσει ο αγροτικός τομέας.

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ και σε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον Νομό της Πέλλας. Στην πρόσφατη παρουσίαση που έκανε η Παγκόσμια Τράπεζα στην μελέτης της για τη διαχείριση κινδύνων της χώρας μας, ανέλυσε την κλιματική αλλαγή που αναμένουμε για την περίοδο 2031 με 2060, και όπως θα παρατηρήσετε στην εικόνα η Πέλλα, όπου η ευπάθεια στον παγετό είναι υψηλή, θα παρουσιάσει μείωση του αριθμού των ημερών παγετού.

Έφτασε ο καιρός που και πάλι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις πολιτικές του με υπευθυνότητα και εμπειρία θα εκπροσωπήσει τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο αναδεικνύοντας τις ανάγκες του, αλλά κυρίως εφαρμόζοντας πολιτικές που πραγματικά τις έχει ανάγκη.

Τα ψέματα, η υποκρισία και ο εμπαιγμός σε βάρος στο ψωμί του αγρότη θα λάβουν τέλος.

 

Κική Παπαδάκη

Σύμβουλος Αγροτικών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ΄-ΚΙΝΑΛ