Μια βιβλιοπαρουσίαση γεμάτη ιστορικά στοιχεία για ένα μέρος – ορόσημο της Αλμωπίας, πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο της Αριδαίας.

Το βιβλίο της Δρ. Αντωνίας Παπαδάκη – Κεκλίκογλου, φιλολόγου και τ. σχολικού συμβούλου «Τα Λουτρά Πόζαρ: Μία μικρή υδροπολιτεία με μεγάλη ιστορία», παρουσιάστηκε στο κοινό της Αλμωπίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Λουτρών Πόζαρ, μίας εκ των σημαντικότερων λουτροπόλεων στην Ελλάδα.

Μέσα από έρευνα ετών σε ιστορικά αρχεία από ελληνικές και ξένες πηγές, προφορικές μαρτυρίες και σπάνιο υλικό,  η συγγραφέας δίνει στοιχεία για την γεωμορφολογία του εδάφους, την κατοίκηση στον χώρο και στον χρόνο, ενώ παρουσιάζονται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και η σύνδεση της περιοχής με αυτά, καθώς και όλη η εξέλιξη της λουτρόπολης, αυτής της μικρής υδροπολιτείας με τη μεγάλη ιστορία.

 

Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησαν: ο Δρ Ζήσης Αγγελίδης, Σύμβουλος Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού (OMTH-SITH), η Δρ Αναστασία Χρυσοστόμου, Αρχαιολόγος, Επίτιμη Τμηματάρχης ΩΠ.ΠΟ.Α., ο  Σάββας Καλεντερίδης, στρατιωτικός αναλυτής και ιδρυτής των εκδόσεων Ινφογνώμων και η Δρ Αννέτα Τάντση Εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού , παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλμωπίας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της Α.Δ. Πέλλας και δημότες.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών, Χρήστος Μπάτσης δήλωσε:

«Επιτέλους, έχουμε ένα βιβλίο το οποίο παρουσιάζει την ιστορία και σημαντικές στιγμές της Λουτρόπολης, ανά τις δεκαετίες που λειτουργεί.

Αυτή η Λουτρόπολη, ίσως η καλύτερη στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι αυτή που δίνει δύναμη και ζωντάνια σε όλη την Αλμωπία. Μπορούμε να θέσουμε αρκετά ερωτήματα όπως «Τι πρέπει να κάνουμε»; αλλά το σημαντικότερο είναι ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί αυτή η μικρή υδροπολιτεία με μεγάλη ιστορία, την επόμενη δεκαετία πρέπει να γίνουν όχι βήματα, αλλά άλματα. Εμείς έχουμε κάνει ως Δημοτική αρχή πολλά, με σημαντικότερο την έκδοση του ειδικού σήματος λειτουργίας, χάρη στο οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί η Λουτρόπολη.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρισκάρουμε, δεν έχουμε μέρα για χάσιμο, καθώς η εξέλιξη και η διατήρησή της απαιτεί σεβασμό και αγάπη για τον τόπο. Έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε όσους χώρους είναι ανεκμετάλλευτοι, έχουμε χρέος να αναπτύξουμε και να προστατεύσουμε αυτό το θείο δώρο που έχουμε δίπλα μας».

Στο τέλος της εκδήλωσης, το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα.