Το ζήτημα της μόνιμης μείωσης του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις, εμπόρους, νοικοκυριά και αγρότες μέσα από την αξιοποίηση των ΑΠΕ συζήτησε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δυο σήμερα 10 Ιουνίου 2022.

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση έχει εντείνει την ανάγκη για στροφή προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας με σχεδόν μηδενικό κόστος για τον καταναλωτή, ο κ. Σταμενίτης παρουσίασε τους προβληματισμούς των πολιτών του Νομού Πέλλας.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής έθιξε στον Υπουργό το ζήτημα της άμεσης σύνδεσης των επιχειρήσεων και εμπόρων στο νέο σχήμα αυτό-παραγωγής zero injection (μη έγχυσης ενέργειας) που υιοθετεί ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα του κορεσμού των δικτύων. Συγκεκριμένα, με την επιλογή αυτή παρέχεται η δυνατότητα της αυτοπαραγωγής, με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του αιτούμενου. Πρόκειται για μια λύση ιδιαιτέρως ελκυστική για τις επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί εναλλακτική πρόταση για σταθερή μείωση του κόστους ενέργειας. Δεδομένου ότι στον Νομό Πέλλας έχει εκδηλωθεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων τα έργα ακόμα δεν λαμβάνουν έγκριση, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης ζήτησε από τον Υπουργό την παρέμβαση του προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να μπορέσει τάχιστα να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια ώστε άμεσα οι αιτούμενοι να εγκρίνονται και να προχωρούν στην υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης ζήτησε από τον Υπουργό την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών για την αναβάθμιση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ (net metering) κυρίως από μικρομεσαίους ιδιώτες επενδυτές που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο ο κορεσμός των δικτύων έχει δημιουργήσει μια στασιμότητα στην εισαγωγή νέων μικρό-επενδυτών. Ενώ τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης χώρου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση μικρών φ/β στέγης, τα οποία θα ωφελήσουν τα νοικοκυριά.

Ο Υπουργός από την πλευρά του ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι μέσα από νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα θα δίνεται η δυνατότητα σε ομάδες επιχειρήσεων, εμπόρων ή αγροτών (πχ. εμπορικοί σύλλογοι, συμπράξεις εταιρειών, ομάδες παραγωγών κτλ.) να συμπράξουν με τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης στο δίκτυο και μείωσης του κόστους ενέργειας που καταναλώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, όλα τα παραπάνω ζητήματα βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου, καθώς πρόθεση της Κυβέρνησης και την ηγεσίας του ΥΠΕΝ, εκτός από τη στήριξη των πολιτών με άμεσες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του κόστους που προκαλεί στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς η ενεργειακή κρίση, είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δικτύου των ΑΠΕ, με θετικά αποτελέσματα στο θέμα του ενεργειακού κόστους και της αντιμετώπισης των συνεπειών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.