Λεύτερο ζευγάρι, μια πολιτική φάρσα για την πίστη και την απιστία.

Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για να νιώσεις «Λεύτερος» ; και πόσο σίγουρος είσαι πως θα οδηγηθείς στα σωστά μονοπάτια ή έστω σ’αυτά που είχες σκοπό να βρεθείς;

Ο σύζυγος νιώθει λεύτερος…

Η σύζυγος όμως;

Θέλει; Δε θέλει;

Θα το κάνει;

Κι αν το κάνει;

Ωχχχ, τελικά ήθελα εξ’αρχής ανοιχτό γάμο;

Για τους συγγραφείς: Ο Ντάριο Φο γεννήθηκε στο Λεγκιούνο-Σαντζιάνο της Ιταλίας στις 24 Μαρτίου του 1926 και πέθανε στις 13 Οκτωβρίου του 2016. Ήταν θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Ο Φο έγινε διεθνώς γνωστός με το έργο του «Οι Αρχάγγελοι δεν παίζουν Φλίπερ». Ο Ντάριο Φο έχει βραβευτεί για το έργο του με τα βραβεία Sonning, Premio Eduardo, Obie, Agro Dolce και στις 9 Οκτωβρίου του 1997 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Φράνκα Ράμε γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1929 στο Παραμπιάγκο της Λομβαρδίας και πέθανε στις 29 Μαΐου 2013, σε ηλικία 83 ετών, στο Μιλάνο. Καταγόταν από μια οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην τέχνη του θεάτρου. Το 1951 έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο και λίγο αργότερα γνώρισε τον επίσης συγγραφέα και ηθοποιό Ντάριο Φο, με τον οποίον παντρεύτηκαν το 1954. Στη δεκαετία του 1970 άρχισε να γράφει δικά της έργα, κυρίως μονολόγους με φεμινιστικό περιεχόμενο, μεταξύ των οποίων το «Grasso è bello!» και το «Tutta casa, letto e chiesa». Η Ράμε υπήρξε ενεργό μέλος της Soccorso Rosso, ενός δικτύου για τη στήριξη των φυλακισμένων μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των οικογενειών τους.

Μέσα από ένα κείμενο που διαπραγματεύεται την ανθρώπινη επαφή και σχέση ξεπετάγονται ιδέες και προβληματισμοί πάντοτε επίκαιροι, άλλωστε ο ίδιος ο Ντάριο Φο δήλωνε: «Σε όλη μου τη ζωή, δεν έγραψα τίποτε με μόνο σκοπό τη διασκέδαση, πάντα επεδίωκα να συμπεριλάβω στα κείμενά μου τις ρωγμές εκείνες, που θα ήταν σε θέση να ταρακουνήσουν τις βεβαιότητες, να αμφισβητήσουν παγιωμένες απόψεις, να προκαλέσουν θυμό, να ανοίξουν λιγάκι το μυαλό του κόσμου. Όλα τα υπόλοιπα, η ομορφιά για την ομορφιά, η τέχνη για την τέχνη, δεν μ’ ενδιαφέρουν»

Τα μέλη της θεατρικής ομάδας του συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων, Re-act, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ηρώς Γεωργίου, σας προσκαλούμε στο «Λεύτερο Ζευγάρι» για να σας δώσουμε με τρόπο παραστατικό τις απαντήσεις στις  24 και 25 Ιουνίου και ώρα 9μ.μ., στο  ανοιχτό θέατρο Γαβαλιώτισσας.

Οι Re-act, η ομάδα των εθελοντών ηθοποιών επιδιώκει μέσα από αυτήν την παράσταση να αποκαλύψει αλήθειες προκειμένου να αναδυθούν ειλικρινείς σχέσεις, χωρίς υποκρισία και ψέμα αποσκοπώντας συνάμα στην υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου έργου, τη δημιουργία ενός ξενώνα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι νοσούντες συμπολίτες μας θα μπορούν να φιλοξενούνται  για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των συνιστομένων θεραπειών τους.

Συμμετέχουν:

Βασιλείου Βάνα

Δεβές Γιώργος

Μπόγια Ειρήνη

Παπαθανασίου Θανάσης

Πριβατιτσάνης Βασίλης

Ρουμελής Χάρης

Σακίτα Ευφροσύνη

Σέξτου Μαρία

Σεραφείμ Σοφία

Τοπαλίδης Νίκος

Τριγωνάκη Μύριαμ

Φανιόπουλος Λάκης

Φωτογράφιση – Επιμέλεια Φωτογραφιών : 3fon Photography