Η πορεία υλοποίησης των επικείμενων προκηρύξεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022, εξετάσθηκε σε συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.
Ως ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας ο κ. Τζαμτζής έθεσε το φράγμα του Αλμωπαίου , έργο προϋπολογισμού, σύμφωνα με την εταιρία Deloitte, 210 εκατομμυρίων ευρώ συν ΦΠΑ. Εκτιμάται, δε, ότι είναι το μεγαλύτερο φράγμα από όσα περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της Κυβέρνησης. Ύστερα από επίμονο αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας να επισπευσθούν οι διαδικασίες έγκρισης του έργου, ο κ. Παπαγιαννίδης έδωσε εντολή στο συνεργάτη του Λουκά Αναγνωστόπουλο, σήμερα κιόλας, να δοθεί η μελέτη προς έλεγχο στη Γενική Γραμματεία του ΣΔΙΤ, ώστε, αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, να κατατεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Διϋπουργική Επιτροπή, έτοιμη προς έγκριση.
Ο κ. Τζαμτζής έθεσε το επιτακτικό πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες της Πέλλας, από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων. Εξήγησε ότι τα κύρια γεωργικά προϊόντα του νομού, που είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες όπως ροδακινιές, κερασιές, μηλιές δαμασκηνιές, ελιές, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα αμπέλια και τα φυτώρια καρποφόρων δέντρων, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά σε νερό. Ζήτησε την έγκριση των προτάσεων που υπέβαλαν οι Δήμοι της περιοχής για την κατασκευή και βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, με επαρκή τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς, λόγω του αναγλύφου, εμποδίζεται η ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
«Ύστερα από πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας προγραμματίζεται μία σειρά έργων ώστε να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα σε σύγχρονα και καινοτόμα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα» τόνισε ο κ. Τζαμτζής διευκρινίζοντας « συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα έργα, κυρίως μεσαία έως 2,2 εκατ. € , εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς (2 έργα ΤΟΕΒ στην Καρυώτισσα και 1 στην Κρύα Βρύση), δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συναφή καινοτόμα έργα του ΠΑΑ 2023 -2027. Στοχεύουμε στην ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών. Φιλοδοξούμε να ανασυγκροτήσουμε την ύπαιθρο ακολουθώντας το όραμα και το σχεδιασμό μας».
Όπως δήλωσε ο κ. Παπαγιαννίδης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.