Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συμπαραστέκεται στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών του Ν. Πέλλας, που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, αφού στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές των προϊόντων, ήρθαν να προστεθούν και να δώσουν τη χαριστική βολή οι εκτεταμένες ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η απουσία μέτρων εξασφάλισης και αποζημίωσης.

Η πολιτική που οδηγεί όλα αυτά τα χρόνια στο ξεκλήρισμα την μικρομεσαία αγροτιά, είναι η ίδια πολιτική που κρατά τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας υποστελεχωμένα, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, να απειλούνται με συγχώνευση ή να κλείνουν τμήματα, όπως η ΜΕΘ της Έδεσσας, με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους σε αυτά φτωχοποιημένους, εντατικοποιημένους, να μετακινούνται με «εντέλλεσθε» από τη μία δομή στην άλλη για να μπαλωθούν τα τεράστια κενά, με εκατοντάδες συμβασιούχους και άλλους τόσους σε αναστολή συναδέλφους σε ομηρία. Τα προβλήματα αυτά και τόσα άλλα, όπως και τα προβλήματα της αγροτιάς, έχουν κοινό παρονομαστή την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων τουλάχιστον της τελευταίας 10ετίας οι οποίες με τις συνεχείς περικοπές δαπανών, συσσωρεύουν και εξασφαλίζουν κονδύλια, που δίνονται ως δωράκια, φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα που βάζει το κοινό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, ως ελάχιστα μέτρα ανακούφισης της μικρομεσαίας αγροτιάς για:

  • άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό
  • αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας.
  • μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και τις ζωοτροφές.
  • τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και να επιτρέπουν στους μικρούς αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειες τους.

Όπως στο προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε στους δρόμους τους αγώνα με φορείς, σωματεία και συλλόγους της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν και αγροτικοί σύλλογοι, έτσι και στο επόμενο θα συναντηθούμε πιο μαζικά, πιο μαχητικά. πιο αποφασιστικά. Ούτε βήμα πίσω, για μια ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Γιατί η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες των αγροτών, των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, είναι μονόδρομος για να επιβάλουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος