Η έντονη βροχόπτωση στις 8 Ιουλίου 2022, που έπληξε κυρίως την Έδεσσα και τα γύρω της χωριά στην Π.Ε. Πέλλας, δημιούργησε τεράστια προβλήματα και μεγάλες καταστροφές στις δημόσιες υποδομές, αλλά και στις ιδιωτικές περιουσίες.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες υποδομές ξηλώθηκαν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, κράσπεδα και πεζοδρόμια, σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κάγκελα και τοιχία περιφράξεων δημόσιων υποδομών (σχολείων) από πτώσεις δέντρων, ενώ οι ζημιές στην αγροτική οδοποιία είναι ανυπολόγιστες. Για λόγους δημόσιας ασφάλειας απαιτείται η άμεση αποκατάσταση των ζημιών και δημιουργία τεχνικών έργων για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων.

Σε ότι αφορά στις ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες είναι τεράστιες. Πλημμύρησαν υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε δεκάδες αντλήσεις υδάτων.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • – Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη.
  • – Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας