Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την προσβλητική ανακοίνωση κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκλεγμένων μελών του από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Cypriot Flag

Μία ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αναφορικά με την Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που υπερψηφίστηκε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο .

Μία Έκθεση η οποία, μεταξύ των άλλων, καλεί την Τουρκία να εγκαταλείψει την πρότασή της για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί ενώ καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στην απάντησή της που δόθηκε στις 20 Ιουλίου, ημέρα που συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της παράνομης κατοχής του 37% της Νήσου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Ύπατου Εκπροσώπου Γιοσέπ Μπορέλ τονίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισοτιμία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

Η ΕΕ καταδικάζει, επίσης, απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας καθώς και τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων και ζητά την άμεση ανάκληση των εν λόγω ενεργειών.»