Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος κ.α.

Ο Λάκης Βασιλειάδης, αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, τόνισε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έδρασαν προληπτικά και δικαιώνονται οι επιλογές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Για το θέμα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνει το περιβάλλον σε δεύτερη μοίρα, αλλά χρειάζεται εξορθολογισμός στις διαδικασίες.

Επιπλέον, ο Λάκης Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα των δασικών πυρκαγιών συνδέοντάς το και με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος σε όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι παρά τις φετινές καταστροφές δεν υπήρξαν θύματα και σημαντικές απώλειες σε περιουσίες. Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που καθιστά ακατάσχετο και ασυμψήφιστο το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/ToF84vecRWs

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα νομοθέτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με διπλή στόχευση: Γίνονται αφ’ ενός οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της δυναμικής εξέλιξης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και αφ’ ετέρου ρυθμίζονται χρόνια ζητήματα αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουμε τα άμεσα προβλήματα έχοντας το βλέμμα στο μέλλον και εφαρμόζοντας πάντα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επέλεξε ο ελληνικός λαός να είναι ο οδηγός μας για την κυβερνητική θητεία που διανύουμε.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης. Έχω αναφερθεί ξανά από το Βήμα της Βουλής στη μεγάλη αυτή πρόκληση της εποχής μας που όμοιά της έχουμε να δούμε από το 1973. Αυτό σημαίνει ότι η γενιά μας δεν έχει αντίστοιχα βιώματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονίσουμε και πάλι ότι η Ελλάδα πριν ακόμη από τις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις πήρε σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων. Όμως, πέρα από τα έκτακτα μέτρα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Κυβέρνηση διά του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε σχεδιάσει και ήδη υλοποιούσε πολιτικές που μείωναν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εξελίξεις απαιτούν να δράσουμε σήμερα. Όμως, οι εξελίξεις δικαιώνουν επίσης και τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα. Οι διατάξεις αυτές, λοιπόν, που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνουν αρχικά την επέκταση του μέτρου για την επιδότηση του ρεύματος και για τον μήνα Ιούνιο. Πρόκειται για ένα μέτρο που παρά τη λαϊκίστικη υπονόμευση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά επιστρέφοντας ένα μέρος των αυξήσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Επιπλέον, διευκολύνεται η διαδικασία χρηματοδότησης, κατασκευής και ολοκλήρωσης υφιστάμενων έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κρίσιμες παρεμβάσεις για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Επιπλέον, διευκολύνεται η διαδικασία χρηματοδότησης κατασκευής και ολοκλήρωσης υφιστάμενων έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κρίσιμες παρεμβάσεις για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Και ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, το σχέδιο νόμου έρχεται λίγες μέρες πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής, αλλά, αντί να αναγνωρίζουμε ότι ρυθμίζονται τώρα αυτά τα κρίσιμα θέματα και όχι τον Σεπτέμβριο, εσείς μιλάτε και στην Επιτροπή, αλλά και σήμερα εδώ στην Ολομέλεια, για διαδικασίες fast track και ουσιαστικά αφήνετε σκοτεινά υπονοούμενα. Καλό θα ήταν να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Κλείνω με τα επείγοντα ζητήματα και περνάω στις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όπως και σε άλλες διαδικασίες, με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, βασικό άξονα αποτελεί η μείωση της γραφειοκρατίας.

Ειπώθηκαν πολλά και παρά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κύριος Υπουργός. Προφανώς η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος παραμένει θεμελιώδης λόγος ύπαρξης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ύψιστη υποχρέωση του κρατικού μηχανισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μεγάλα έργα, ακριβά και υλοποιήσιμα σε βάθος χρόνου θα πρέπει να μένουν παγωμένα και πολλές φορές παγιδευμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Εάν ένα έργο απειλεί το περιβάλλον, να μην γίνει. Γι’ αυτό υπάρχουν οι άδειες, γι’ αυτό υπάρχουν και οι έλεγχοι. Όχι, όμως για μία αλλαγή μικρής κλίμακας, για παράδειγμα, που μπορεί να έχει πυροδοτηθεί και από τις χρονοβόρες αυτές διαδικασίες, να καθυστερεί ένα μεγάλο έργο. Βάζουμε τάξη, λοιπόν, στις διαδικασίες, ξηλώνουμε αγκυλωμένους μηχανισμούς, εξορθολογούμε ελέγχους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι διατάξεις που αφορούν τις προστατευόμενες, αλλά και αυτές για το συμμάζεμα στο ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο.

Ακολουθούν διατάξεις για την προστασία των δασών και την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος. Εδώ έχουμε άλλη μια προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά μία νέα πραγματικότητα που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Οι δασικές πυρκαγιές είναι μια απειλή που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω και των παρατεταμένων επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος. Αυτό το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο. Ναι, και στη χώρα μας έχουμε καταστροφές. Τουλάχιστον όμως δεν έχουμε θύματα. Σταματήστε, λοιπόν, να κατηγορείτε την Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία και αναγνωρίστε τουλάχιστον ότι οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής και όλων των αρμόδιων για την αντιπυρική προστασία υπηρεσιών έχουν ανταποκριθεί υποδειγματικά μέχρι τώρα στις κατά πολύ αυξημένες πυρκαγιές αυτής της περιόδου.

Επίσης, έχουμε τις διατάξεις που αφορούν πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις με τις οποίες οριοθετούνται υδατορέματα, προωθείται η υπογειοποίηση καλωδίων και επιλύονται θέματα κάλυψης προς ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1403 και ειδικό 117 και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 που χαρακτηρίζει ακατάσχετο και ασυμψήφιστο το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Έχω πει πολλές φορές ότι η τιμή της ενέργειας έχει μεγάλο αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα περιορίζοντας τα περιθώρια κέρδους των αγροτών μας. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το αγροτικό πετρέλαιο. Εμείς το επαναφέραμε και τώρα η επιστροφή γίνεται και ακατάσχετη. Μάλιστα το επαναφέραμε πριν ακόμα ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση. Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια που περιορίζει το κόστος της παραγωγής.

Στη συνέχεια έχουμε τις διατάξεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Είναι πραγματικά κρίμα να μην έχουμε αξιοποιήσει ακόμα το δυναμικό της χώρας μας, ειδικά όταν μιλάμε για τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται ήδη εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Τα πάρκα αυτά θα συμβάλουν στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων μας.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ στις διατάξεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μουφτείας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τολμά να αγγίξει το λεπτό αυτό θέμα της ελληνικής κοινωνίας. Με σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συμπολιτών μας εξασφαλίζει την καλή λειτουργία και κυρίως την ανεξαρτησία του θεσμού αυτού.

Κλείνοντας την τελευταία αυτή τοποθέτησή μου πριν τη διακοπή των εργασιών του Σώματος, θα ήθελα να μας προτρέψω τις ημέρες αυτές που θα βρισκόμαστε στις περιφέρειές μας πρωτίστως να ακούσουμε τους συμπολίτες μας. Τα προβλήματα είναι πολλά και σοβαρά και το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι ο λαϊκισμός και οι μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Σας ευχαριστώ.»