Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρ. Τριαντόπουλο, συντονιστή σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές, για να του μεταφέρει την ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την πρωτογενή παραγωγή της Πέλλας.

Αρχικά ο Λάκης Βασιλειάδης έθεσε στον κ. Τριαντόπουλο την ανάγκη στήριξης των παραγωγών σπαραγγιού, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές σε υποδομές από το σπάνιο φαινόμενου του αεροχείμαρρου που εκδηλώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2022, και κατέστρεψε πλαστικά επικάλυψης και αψίδες, με επιπλέον κόστος στην παραγωγή από την επανατοποθέτησή τους αλλά και με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η πρωιμότητα του προϊόντος. Για το ζήτημα έχει κατατεθεί αναλυτικός φάκελος και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από την Αντιπεριφέρεια Πέλλας και τη ΔΑΟΚ, με τα στοιχεία από εκθέσεις που συνέταξαν αναγνωρισμένες για το σπαράγγι οργανώσεις της περιφερειακής ενότητας.

Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν στη δενδροκαλλιέργεια από τη θεομηνία GENESIS στις αρχές Ιουνίου, αλλά και από τις βροχοπτώσεις στις αρχές Ιουλίου. Ο ΕΛΓΑ συγκεντρώνει στοιχεία αναφορικά με το ποιες ποικιλίες έχουν επηρεαστεί και πόσο, καθώς πολλά προϊόντα βρίσκονταν σε διαδικασία συγκομιδής, και ετοιμάζει σχετική έκθεση. Ωστόσο ο Λάκης Βασιλειάδης τόνισε πως τα προβλήματα από την ερμηνεία του Κανονισμού αναφορικά με το ζημιογόνο αίτιο της βροχόπτωσης επιβάλλουν σε αρκετές περιπτώσεις προϊόντων τη συνδρομή της κρατικής αρωγής, καθώς κανένας παραγωγός δεν πρέπει να μείνει ακάλυπτος.

Τέλος, ο Βουλευτής έθεσε στον Υφυπουργό το θέμα των ζημιών σε καλλιέργειες από ακραία φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 23 Ιουνίου σε περιοχές της Πέλλας όπως τα Άθυρα, το Δυτικό, η Αγροσυκιά, η Ραχώνα κα., με έντονους ανέμους, χαλάζι, ακόμα και ανεμοστρόβιλους. Παραδέχτηκε πως ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ κινητοποιήθηκε άμεσα και η εκτιμητική διαδικασία στα καλυπτόμενα προϊόντα έχει ξεκινήσει, ενώ η Κυβέρνηση έχει δείξει στο παρελθόν πως σε μεγάλες καταστροφές ξεπερνά τις τακτικές διαδικασίες. Για αυτό το λόγο ο Λάκης Βασιλειάδης Ζήτησε να εξεταστεί και εδώ η δυνατότητα κρατικής αρωγής καθώς οι καταστροφές είναι εκτεταμένες τόσο στο αγροτικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές.

Ο Υφυπουργός, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε κυβερνητικό κλιμάκιο λίγες ημέρες μετά τις καταστροφές σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και έχει σαφή εικόνα των επιπτώσεων, ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των πληγέντων μέσα από τους προβλεπόμενους κανόνες κρατικής αρωγής.

Ο Λάκης Βασιλειάδης δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα θέματα, για τα οποία άλλωστε έχει καταθέσει και Αναφορές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή, και θα εντείνει τις παρεμβάσεις του στους αρμόδιους φορείς.