Η Ενεργειακή Κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τάραξε συθέμελα τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αύξηση της τιμής στην ενέργεια παρέσυρε και όλα σχεδόν τα προϊόντα, με αποτέλεσμα υψηλό πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα -και ευτυχώς η Ελλάδα έχει κινηθεί από πολύ νωρίς προς αυτή την κατεύθυνση- οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ακόμα πιο δυσμενείς με την έλευση του χειμώνα 2022-2023. Η Κρίση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά γεγονότων που «καθορίζουν γενιές» όπως η Οικονομική Κρίση του 2007-08, η Κρίση χρέους που ακολούθησε, οι παλινωδίες του πρώτου εξαμήνου του 2015 και η Πανδημία της COVID-19.

Αυτή η πρωτοφανής διαδοχή συγκλονιστικών γεγονότων επηρέασε συθέμελα τις κοινωνίες, με αποτέλεσμα η γενιά των ανθρώπων που σήμερα είναι μεταξύ 25-40 ετών να έχει σπαταλήσει ένα μεγάλο μέρος των πιο παραγωγικών χρόνων στο να προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις. Άνθρωποι που σήμερα θα έπρεπε να βλέπουν τους κόπους τους να αποδίδουν καρπούς που θα τους επιτρέψουν να κάνουν οικογένεια, αντιλαμβάνονται πως πιθανότατα το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι για καιρό χαμηλότερο από εκείνο των γονιών τους, όταν ήταν στην αντίστοιχη ηλικία.

Οι χαμηλοί μισθοί, η εργασιακή ανασφάλεια, ο πληθωρισμός, τα υψηλά ενοίκια και η μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών στις μεγάλες πόλεις είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα στο μυαλό των νέων ανθρώπων που, μεταξύ άλλων, τους δυσκολεύουν στο να κάνουν οικογένεια. Οι επιπτώσεις αυτές επηρεάζουν φυσικά και όσους τα δύσκολα χρόνια αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και σήμερα δεν μπορούν να επιστρέψουν, παρά τη μεγάλη επιθυμία τους.

Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει αυτή την ιστορική αδικία. Η γενιά μας πρέπει να βγει μπροστά και να διεκδικήσει για το μέλλον της, χωρίς απαιτήσεις για στήριξη μέσω παροχών, στη λογική άλλων, περασμένων δεκαετιών, που μακροπρόθεσμα έβλαψαν τη χώρα μας. Το αίτημά μας είναι ριζικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η γενιά μας, αλλά και οι νεότεροι συμπολίτες μας που τώρα βγαίνουν στην αγορά εργασίας, να έχουμε τις ευκαιρίες που στερηθήκαμε.

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την πραγματικότητα αυτή. Η στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων έχει στόχο τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η στήριξη των νέων γονιών και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 3 ετών στην εργατική νομοθεσία είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Αντίστοιχα, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, όπως το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που θα συζητηθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, στοχεύουν στο να δώσουν στους νέους που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέψουν μια άνετη ζωή. Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα γενιά ήταν και παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.