Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συναντήθηκε εχθές με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στύλιο, με τον οποίο και συζήτησαν σειρά θεμάτων της αρμοδιότητάς του αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα στην ΠΕ Πέλλας.

Ο Λάκης Βασιλειάδης ξεχώρισε το ζήτημα του υπομέτρου 6.1 (Νέοι Αγρότες) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 το οποίο αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος ανερχόταν σε 420 εκατ. ευρώ, ενώ ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων άθροιζε ποσό περίπου 630 εκατ. ευρώ. Με Ερώτησή του προς το Υπουργείο τον Ιανουάριο είχε ζητήσει την κατά το δυνατό υπερδέσμευση πόρων του προγράμματος και την ανακατανομή των διαθέσιμων χρημάτων σε περιφέρειες με μεγάλο αριθμό αιτήσεων, όπως η Κεντρική Μακεδονία. Τον Απρίλιο ο Υπουργός κ. Γ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε πράγματι την αύξηση του ποσού που αναλογεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών κατά 100 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό σε 520 εκατ. ευρώ, ενώ έγινε και ανακατανομή, με όφελος για την Κεντρική Μακεδονία, όπου έγιναν οι περισσότερες αιτήσεις από οπουδήποτε. Ωστόσο και πάλι το ποσό δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων του προγράμματος.

Ο κ. Στύλιος αφού παρουσίασε στον Βουλευτή τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και τις ενέργειες του Υπουργείου για εύρεση πόρων, τον ενημέρωσε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων θα απελευθερωθεί μέρος των πόρων ύψους 10% του προϋπολογισμού οι οποίοι έχουν δεσμευθεί για τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να εγκριθούν επιπλέον αιτήσεις.

Από την πλευρά του ο Λάκης Βασιλειάδης αφού έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Στύλιο για τη διαδικασία, η οποία όπως είπε τρέχει πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά και εντελώς ψηφιακά, ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια περαιτέρω υπεδέσμευσης πόρων για το υπομέτρο καθώς ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία και την Πέλλα οι αιτήσεις είναι πολλές και, όπως τόνισε, είναι σημαντικό για την ελληνική επαρχία να δοθεί η δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν ουσιαστικά με τη γεωργία στο κρίσιμο σημείο του ξεκινήματός τους.