Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου απέστειλε έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο του Οργανισμού των Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και το Κατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας με θέμα: «Αποζημίωση ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς που υπέστησαν ζημιά από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2022».

rhdr

Το πλήρες κείμενο του εγγράφου (αρ.πρ.8134/31-8-2022) που κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του Νομού μας είναι το παρακάτω:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή μας, δημιούργησαν για άλλη μια φορά μεγάλη ζημιά σε ποικιλίες ροδάκινων, επιτραπέζιων και βιομηχανικών καθώς και νεκταρινιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω ποικιλίες νεκταρινιών: Μορσιάνι, Βένους, Ωρίων, επιτραπέζιων ροδάκινων: Γκλάντις, Οχένρυ,, Φαγιέτ, Προφήτης Ηλίας και βιομηχανικών ροδάκινων: Άνδρος, Έβερτς, Σταρν.

Οι βροχοπτώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές του Ιούνιου και Ιουλίου, οι οποίες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις ήδη μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινου και νεκταρινιών. Όλο και περισσότερες ποικιλίες έχουν υποστεί ζημιά και είναι μη εμπορεύσιμες.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει και συνεχίζει να φέρνει σε τραγική οικονομική θέση δεκάδες αγρότες της περιοχής μας, που σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό του κόστους παραγωγής αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην εμπορία και διάθεση των φρούτων, θέτει ζήτημα επιβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους.

Παρακαλούμε να δοθεί άμεσα λύση ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής μας που έχουν πληγεί».