Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος-α ότι όταν χτίστηκε ο Ι. Ναός της Αγίας Βάσσης της Εδεσσαίας κάποιοι έβαλαν πολύ μεράκι, γιατί πραγματικά πρόκειται για ένα κόσμημα που στολίζει την Έδεσσα και εντός της υπάρχει πολύ αγάπη!

 

Σήμερα λοιπόν έχει την τιμητική της η Αγία Βάσσα ενώ εχθές έγιναν τα Θυρανοίξια με τον Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Οι κληρικοί μας πάντα καλοκάγαθοι και με ευλάβεια σε συνεργασία με τους πιστούς τα είχαν όλα στην εντέλεια και παρότι έβρεχε καταρρακτωδώς η εκκλησία ήταν γεμάτη από ανθρώπους με αγάπη. Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου ήταν παρόντες για να τιμήσει με την παρουσία της την Αγία Βάσσα όπου έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού, και κατοικούσε στην Έδεσσα.

 

Είχε παντρευτεί ειδωλολάτρη Ιερέα, τον Ουαλέριο, από τον οποίο απέκτησε τρεις γιους, τον Θεόγνιο, τον Αγάπιο και τον Πιστό. Στη Βάσσα όμως, ψυχή που αγαπούσε την αλήθεια και την αρετή, δόθηκε η ευκαιρία να διδαχθεί και να προσέλθει στη χριστιανική πίστη. Μαζί της έφερε και τους τρεις γιους της, που την αγαπούσαν με όλη τους την καρδιά. Όταν πληροφορήθηκε αυτό το πράγμα ο Ουαλέριος (περί το 290 μ.Χ.), προσπάθησε με ποικίλα τεχνάσματα να τους επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Μάταια όμως.

Διότι αντίθετα η Βάσσα, αγωνιζόταν αυτή να διαφωτίσει τον ειδωλολάτρη άντρα της. Εξοργισμένος τότε ο Ουαλέριος, κατάγγειλε και τους τέσσερις στον ανθύπατο Βικάριο, που αμέσως διέταξε τη σύλληψη τους.

 

Και ο μεν πρωτότοκος Θεόγνιος, όταν ομολόγησε τον Ιησού αμέσως πέθανε, αφού του έσχισαν τα στήθη και τις πλευρές.

Οι δε υπόλοιποι ρίχτηκαν στην φυλακή. Αλλά επειδή δεν κάμφθηκε το φρόνημα τους, τον μεν Αγάπιο τον σκότωσαν, αφού του έγδαραν το δέρμα από το κεφάλι μέχρι το στήθος και κατόπιν έκαψαν το γδαρμένο σώμα.

Το μαρτύριο ήταν φρικτό, αλλά ο νεαρός αθλητής φώναξε: «ουδέν ούτως ηδύ, ως το πάσχειν υπέρ Χριστού». Τον δε τρίτο γιο, τον Πιστό, τον αποκεφάλισαν. Τη μητέρα την άφησαν ελεύθερη. Κατόπιν όμως την συνέλαβε ο έπαρχος Κυζίκου, και αφού της έσπασε πόδια και χέρια, την αποκεφάλισε.

Μεγάλη η χάρη της!

Σήμερα στις 18.30 θα τελεσθεί Εσπερινός και Παράκλησις της Αγίας.