Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα 30 Αυγούστου 2022 με κεντρικό θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φέτος οι καλλιέργειες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος και οι Βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι τρόποι στήριξης των παραγωγών Πέλλας και Ημαθίας λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, οι οποίες εκδηλώθηκαν τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στις παραγωγές ροδακίνων (βιομηχανικά, επιτραπέζια και νεκταρίνια) καθώς και σε άλλες καλλιέργειες. Ενώ συζητήθηκε και το θέμα των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν φέτος στην εμπορία και διακίνηση του ροδακίνου (κυρίως βιομηχανικού).

Όπως τονίστηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα με στόχο την ουσιαστική στήριξη των παραγωγών. Για αυτό ήδη σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ καταγράφεται το μέγεθος του προβλήματος αλλά και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου αναζητείται η κατάλληλη νομοθετική φόρμουλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών, με άμεσο και δίκαιο τρόπο.

Αναφορικά με τη συνάντηση ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε:

«Η σημερινή σύσκεψη είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ μένουν προσηλωμένοι στο δόγμα της ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών και συνολικά του πρωτογενούς τομέα. Συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες και γνωστοποιήθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες των υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να δοθεί το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο μπορούν να ενισχυθούν οι παραγωγοί.

Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί και ξέρει να δίνει λύσεις, όπως έπραξε και για την αντιμετώπιση του παγετού της Άνοιξης 2021 όπου είχαμε ολοκληρωτικές καταστροφές και όπως επίσης έπραξε και στο ζήτημα του προανθικού. Η φετινή χρονιά είναι ομολογουμένως μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια ροδακίνου κυρίως όμως είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και εργαζόμαστε για να δίνουμε λύσεις».