Εγκληματικά λάθη καταλογίζει στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για το θέμα της δασοπυρόσβεσης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών και Υπεύθυνος Περιβάλλοντος, της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Λευτέρης Φραγκιουδάκης, οι οποίες κατήργησαν εξ ολοκλήρου το μοντέλο συντονισμού και διασποράς των δυνάμεων πυροπροστασίας, που ίσχυε μέχρι τότε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η διασπορά των μέσων δασοπυρόσβεσης έπρεπε να είναι σχεδιασμένη και υποχρεωτική, κατά τέτοιο τρόπο, που η άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο εκδηλωθεί η φωτιά, να είναι το πολύ 12 με 15 λεπτά, ενώ σήμερα η πυροσβεστική, ξεκινώντας, συνήθως, από τα αστικά κέντρα, κάνει πολλές φορές μισή και μια ώρα, να φτάσει στο σημείο της πυρκαγιάς».

«Το πολύ επιτυχημένο σύστημα διαχωρισμού της Ελλάδας, σε ζώνες παρατηρητηρίων, το οποίο ακολουθούσε την ήδη υπάρχουσα δομή των κατά τόπους δασαρχείων, που απερίσκεπτα καταργήθηκε, εμπεριείχε μία συμπυκνωμένη γνώση ετών, που επέτρεπε στις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης να καλύπτουν όλη την επικράτεια, όντας εγκατεστημένοι, κατά τη θερινή σεζόν, σε καίρια σημεία παρατήρησης – εξόρμησης, π.χ. λόφοι κ.λπ.».

«Από τις θέσεις που κατείχαν, είχαν πλήρη εποπτεία τυχόν εκδήλωσης περιστατικών φωτιάς και επενέβαιναν άμεσα, ενώ σήμερα περιμένουν να ειδοποιηθούν, από τον απλό πολίτη, μέσω του 199».

«Ένα ακόμη τραγικό λάθος, που έγινε με την «περιώνυμη» μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης, στην πυροσβεστική, ήταν και η κατάργηση του ρόλου του συντονιστή κατάσβεσης, όπου τοποθετούνταν επίλεκτοι δασολόγοι, με εμπειρία και περγαμηνές, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αρμοδιότητα που αρχικά αφαιρέθηκε και μετά αναγνωρίζοντας το σφάλμα τους, προσέλαβαν και πάλι άτομα, για το ρόλο του συντονιστή, τα οποία όμως και δεν έχουν δοκιμαστεί στο έργο της κατάσβεσης και δεν καλύπτουν όλη την χώρα».

Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα, που διδασκόταν, αναλυτικά, στην Πανεπιστημιακή Σχολή Δασολογίας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέτοια εκπαίδευση δεν είχαν οι αστικοί πυροσβέστες!

Τέλος, με αφορμή τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, για να μην έχουμε επανάληψη ίδιων περιστατικών, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η φωτιά που έχει ήδη σβηστεί θα πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση, ανά 10 μέτρα και για 4 ημέρες, όπως γινόταν στο παρελθόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις κι αν παρά ταύτα εκδηλωνόταν φωτιά, διατάσσονταν Ε.Δ.Ε. (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), για τον καταλογισμό ευθυνών.

Έτσι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι πυρκαγιές κι αυτές είναι οι θέσεις της ΟΚΕ, για να αποφευχθούν και νέες τραγωδίες.