Στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων ενόψει του Συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε Σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία κλιμακίου της ΓΣΕΕ την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας στην Σύσκεψη εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Νικόλαος Γκοτζαμάνης ο οποίος τοποθετήθηκε ως εξής:

1) Ξεκινώντας να επισημάνω ότι ο νομός μας είναι αγροτικός και κατά συνέπεια ο αγροτικός τομέας είναι η κύρια πηγή εσόδων του.

Πολλά εποχιακά επαγγέλματα εξαρτώνται από τον αγροτικό τομέα καθώς και η αγοραστική κίνηση της αγοράς σε μεγάλο βαθμό.

Όλα τα επαγγέλματα που εξαρτώνται από το πως θα πάει η αγροτική παραγωγή βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας με συνέπεια όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να μην μπορούν πολλές φορές να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα ούτε για ταμείο ανεργίας, ούτε για ασφαλιστική ικανότητα.

2) Όσον αφορά στο μέτωπο της ανεργίας η πραγματική εικόνα απέχει κατά πολύ, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι έχει πέσει ο δείκτης της ανεργίας.

Η ανεργία που έχουμε χτυπάει κόκκινο και παρόλα αυτά δεν έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Τα ποσοστά ανεργίας είναι για Έδεσσα – Σκύδρα 45,2 % και για Αριδαία 36,70 % τα οποία υπολογίζονται σε ετήσια βάση και όχι αποσπασματικά.

Τα προγράμματα που υλοποιεί η ΔΥΠΑ ( Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)  δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την αύξηση της ανεργίας.

Σε όλα αυτά προστίθεται η τρομερή ακρίβεια που μαστίζει και συνεχώς γίνεται πιο οδυνηρή. Δηλαδή καταντήσαμε να έχουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες οι οποίες συνεχώς αυξάνονται από την μια μεριά και από την άλλη τους μεγαλόψυχους και φιλάνθρωπους που αντί να δίνουν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό μπαλώνουν την κατάσταση με ολιγόμηνες συμβάσεις και επιδόματα.

Η χώρα μας καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης  με την πανδημία που συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, με την ανεργία στο κόκκινο, θα έχει ως αποτέλεσμα την πείνα, την φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνίας μας.

 

3) Έχουμε ένα πολύ δυνατό και μεγάλο σωματείο δασεργατών το οποίο όμως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αυτά είναι λόγω τις παραμέλησης του συγκεκριμένου κλάδου από το κράτος.

Ζητούμε να αυξηθούν οι πιστώσεις στα δασαρχεία για τους καθαρισμούς των δασών, για αντιπυρικές ζώνες, για αντιπλημμυρικά έργα, με απευθείας ανάθεση στους δασικούς συνεταιρισμούς.

Είναι προτιμότερο να δοθούν κονδύλια για πρόληψη ώστε να σώσουμε τον δασικό πλούτο της χώρας μας που είναι πηγή οξυγόνου για όλους μας καθώς και για την διαφύλαξη της άγριας πανίδας μας και για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

4) Ζητήσαμε επανειλημμένος την επάνδρωση της Επιθεώρησης Εργασίας για να γίνονται περισσότεροι και πιο εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και για το κατά πόσο τηρείται ο νόμος ( ωράρια, επιδόματα ). Επίσης πρέπει να επαναλειτουργήσει στο νομό μας το τμήμα τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης γιατί αυτήν την στιγμή η έδρα του βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

5) Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε θα επιβαρύνει κατά πολύ το κόστος θέρμανσης. Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης γιατί με τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, ρεύμα, αέριο, αναμένεται δυσβάστακτος ο φετινός χειμώνας.

6) Έχουμε την υποβάθμιση στον τομέα υγείας της περιοχής μας, με μεγάλες ελλείψεις ιατρών τόσο στο νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας παρόλο που χτυπηθήκαμε από την πανδημία αναλογικά με τον πληθυσμό μας σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους νομούς. Το μόνο ελπιδοφόρο είναι ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια προκήρυξη για 5 μόνιμες θέσεις ιατρών για το νοσοκομείο της  Έδεσσας καθώς και μια θέση για το Κ.Υ Έδεσσας. Το δημοτικό συμβούλιο Έδεσσας αποφάσισε ομόφωνα την παροχή δωρεάν σίτισης και στέγασης στο ιατρικό προσωπικό που θα προσληφθεί στο  ΓΝ και στο ΚΥ Έδεσσας έτσι ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους ενδιαφερόμενους ιατρούς.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ