Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν τα εργατικά ατυχήματα στις μεγάλες βιομηχανίες της Π.Ε. Πέλλας, στα κονσερβάδικα και στα διαλογητήρια.

Παντελής έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια μέσα στους χώρους εργασίας, κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, υποστελεχωμένες βάρδιες, τρομοκρατία για να μην ακούγεται «κιχ» από τους εργαζόμενους, διαλυμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, 12ωρα, εκβιασμοί «για να έχουμε δουλειά», ομαδικές απολύσεις του προσωπικού με εμπειρία, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και συμβάσεις, αποτελούν την “κανονικότητα” του καπιταλισμού, αυξάνουν τους κινδύνους για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, που συστηματικά δεν καταγράφονται με στόχο να πιστέψουμε πως δεν υπάρχουν.

 

Τα εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται καθημερινά στις μεγάλες βιομηχανίες του νομού μας αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που μαστίζουν τους εργασιακούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Όλα όσα ζουν και περιγράφουν οι εργαζόμενοι στα κονσερβάδικα της Π.Ε.Πέλλας, που παρά την ανησυχία των βουλευτών του νομού μας απασχολούν καθημερινά, και τις Κυριακές, χιλιάδες εργάτες κάθε ηλικίας, φανερώνουν την άλλη όψη από αυτή που θέλουν να μας παρουσιάζουν. Φανερώνουν την καταγραφή αμύθητων κερδών την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται πλήγματα στους μισθούς, στις συντάξεις, στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, βλέπουν συνεχώς τη ζωή τους να γίνεται δυσκολότερη.

 

Οι ευθύνες, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες! Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα, αφού επί της ουσίας το κράτος μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα αντεργατικών νόμων παρέχει μια έμμεση «ασυλία» στην εργοδοσία. Πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο στηρίζεται και η καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε αποκαλείται ανάπτυξη “για όλους”, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, είτε “δίκαιη”, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ασπίδα μπορεί να αποτελέσει η οργάνωση των εργατών μέσα στο εργοστάσιο, η διεκδίκηση για ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, συντήρηση, μέτρα προστασίας, ελέγχους, ανθρώπινα ωράρια, συμβάσεις με κατοχυρωμένα δικαιώματα και απολαβές, η ταξική αλληλεγγύη.

Αυτός ο δρόμος ανοίγει την ελπίδα για να αποσπαστούν κατακτήσεις σήμερα, για να ξέρει ο εργαζόμενος ότι θα γυρίσει σπίτι του στη λήξη της βάρδιας.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής μας να μην δείξουν καμία ανοχή, να οργανωθούν στο σωματεία τους και να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα.  Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας τον δρόμο της ανατροπής. Σε αυτόν τον δρόμο το ΚΚΕ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις.

 

 

Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ