ΕΙΝΑΙ «ΔΙΚΕΦΑΛΗ» Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

Λίγος καιρός πέρασε από το πανελλήνιας μετάδοσης σίριαλ που παρακολουθήσαμε σχετικά με την κατασκευή και τον έλεγχο καταλληλότητας του γηπέδου της ΑΕΚ με πρωταγωνιστές την Περιφέρεια Αττικής και την λαοφιλή ομάδα.

Η κλοτσοπατινάδα των δελτίων τύπου ξεκίνησε  με αφορμή την μήνυση που κατατέθηκε προς τον ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, από υπάλληλο που όπως διαβάσαμε δέχτηκε απειλές, επειδή δεν ενέκρινε την καταλληλότητα του νέου γηπέδου. Το επίμαχο ζήτημα στις εκατέρωθεν ανακοινώσεις ήταν εάν τελικά δόθηκαν 35 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ ή εάν δόθηκαν 33,4 εκατομμύρια για το γήπεδο και τα συνοδά έργα. Λες και τα συνοδά έργα θα κατασκευάζονταν εάν δεν κατασκευαζόταν το γήπεδο!!!

Χωρίς να σταθούμε στο γεγονός ότι το έργο αφορά την ερασιτέχνη ΑΕΚ όπως όλοι λένε (Πατούλης, Δούρου κ.α.), άρα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Μελισσανίδης από που κι ως που επεμβαίνει…,  η αντικειμενική αλήθεια είναι ότι για τα εν λόγω έργα υπήρχε διάθεση να δαπανηθούν και είχαν προϋπολογιστεί από τις Περιφερειακές Αρχές του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν της ΝΔ συνολικά 55 περίπου εκατομμύρια!!!, που μετά τις «εκπτώσεις» έγιναν 33,4 εκ.!!!

Όπως και να έχει όμως, παρακολουθήσαμε μία «διαμάχη» για ένα πανάκριβο έργο που τελείωσε μέσα στο χρόνο ρεκόρ τον 5 χρόνων και που δύσκολα κάποιος θα χαρακτήριζε απαραίτητο για τις λαϊκές ανάγκες.

Την ίδια στιγμή που η Περιφερειακή Αρχή σκίζει τα ιμάτιά της για το πόσα ακριβώς εκατομμύρια έδωσε και πόσο γρήγορα τελείωσε το γήπεδο, «εκτελούνται» και άλλα έργα από τις υπηρεσίες της, που είναι δημόσια αλλά μοιάζει να τα αντιμετωπίζει με «διαφορετικό κεφάλι» όπως φαίνεται.

Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά:

  • «Κατασκευή Νέου Παιδικού σταθμού επί της Λ. Ειρήνης και Αριστογείτονος του Δήμου Ηλιούπολης»: Ξεκίνησε το 2016. Έχει εκτελεστεί το 40% και πήρε παράταση μέχρι 11/07/2024!!!
  • «Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Κοντοχρήστου και μελέτη συλλεκτήρα απαγωγής πλημμυρικών παροχών ρέματος»: Ξεκίνησε το 2012, ήταν 9μηνης διάρκειας και έχει πάρει παρατάσεις μέχρι 24/04/2023. Κι η δεκαετία αφορά την μελέτη… Ποιος ξέρει πόσες δεκαετίας θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο…
  • «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία, και Διάθεση Ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου Παιανίας»: Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Κρωπίας και της ΕΥΔΑΠ υπογράφηκε 19/11/2010 και είχε διάρκεια 36 μήνες. Το έργο ξεκίνησε το 2013, έχουν περάσει 142 μήνες και έχει πάρει παράταση μέχρι 14-12-2023!!!
  • «Αποκατάσταση και Εκσυγχρονισμός λειτουργίας κεντρικού κτιρίου του ορφανοτροφείου θηλέων Ι. & Μ. Χατζηκυριάκου (ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)». Η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ι. Και Μ. Χατζηκυριάκου υπογράφηκε 26-02-2014 και το έργο ξεκίνησε το 2015, άλλαξε υπηρεσία επίβλεψης επειδή δεν «άρεσε» στον εργολάβο, αυξήθηκε πολύ ο προϋπολογισμός, ο εργολάβος διέλυσε την σύμβαση, ακόμα δεν έχει τελειώσει το έργο και θα ξαναδημοπρατηθεί !!!!
  • «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής κόμβου Πειραιώς και Χαμοστέρνας – Β΄ φάση»: Ξεκίνησε το 2016 και μετά από 9 παρατάσεις και 2 συμπληρωματικές συμβάσεις τελείωσε το 2021!!! και παρελήφθη στις 31-8-2022 μετά από απανωτές πλημμύρες!!!

 

Όπως βλέπουμε στα παραπάνω δημόσια έργα, αντιπλημμυρικά, παιδικοί σταθμοί κλπ που είναι άκρως απαραίτητα για να εξυπηρετήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, η γρήγορη αποπεράτωση και μάλιστα με τον οικονομικότερο τρόπο δεν είναι το ζητούμενο. Οι καθυστερήσεις στην ιεράρχηση, στην σύνταξη των μελετών,  στις δημοπρατήσεις είναι μόνιμα ζητήματα για τέτοια έργα, ενώ οι παρατάσεις γι αυτά δίνονται αφειδώς και με το αζημίωτο. Και σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια καθοριστικός παράγοντας είναι οι ιδιώτες εργολάβοι, που καθορίζουν τα πάντα, μιας και η Περιφέρεια και οι δημόσιοι γενικά φορείς, ούτε μια λακκούβα δεν μπορούν να κλείσουν, που ζητάνε επιτακτικά παρατάσεις και αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών πάντα προς τα πάνω. Για όλα αυτά προφανώς δεν βγαίνουν δελτία τύπου από την Περιφερειακή Αρχή με πανηγυρισμούς για τα ποσά, τις παρατάσεις που δίνονται και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.

Τα ζητήματα μελέτης και κατασκευής των δημοσίων έργων είναι πραγματικά περίπλοκα και αναδεικνύουν την σαπίλα του κοινωνικού συστήματος, που όσο υπάρχει, τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν. Αντίθετα θα εντείνονται. Και με αυτά σαν δικαιολογία θα ξοδεύονται δισεκατομμύρια χωρίς να κατασκευάζονται τα απαραίτητα έργα για την προστασία και την εξυπηρέτηση του λαού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Πτυχή αυτών των προβλημάτων αναδείξαμε και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας που αφορούσε στην συντήρηση των οδών με αφορμή την αναφορά των τεχνικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ανατολικής Αττικής και που εκδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τις εξελίξεις για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Η Περιφερειακή Αρχή για τα προβλήματα αυτά δεν έχει βρει να πει κουβέντα, ούτε βέβαια έχει προχωρήσει σε επίλυσή τους. Το μόνο που έκανε είναι να καμαρώνει για το πόσο σημαντικά  συνέβαλε στην υλοποίηση του project του γηπέδου της ΑΕΚ και ότι έδωσε 33,4 ακριβώς εκατομμύρια για την υλοποίησή του!!!

Όσον αφορά την συμπάθεια και την στήριξη προς τα «στελέχη» και τους υπαλλήλους της, η Περιφερειακή Αρχή την έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν και την δείχνει συνέχεια…, με την πρωτοπόρα εφαρμογή όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων και τα τεράστια προβλήματα που φορτώνει στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Από λόγια έχουμε χορτάσει… Στην περίπτωση βέβαια της ΑΕΚ και του στελέχους της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ και εκλεκτής του… στην Περιφέρεια Αττικής, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, αφού ούτε καν με τα αναγκαία λόγια δεν παρενέβη…

Απαιτούμε να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που εξυπηρετούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες  

Ούτε σεντ για έργα που εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο

Πλήρης νομική κάλυψη των υπαλλήλων  

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΓΑΝΕΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ