Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα συναντήθηκε με τον συγγραφέα Στράτο Βιληγέννη. Αρχικά, έγινε γνωριμία με τον συγγραφέα, το έργο του, τα χαρακτηριστικά του συγγραφικού του έργου και ομιλία για τα μελλοντικά σχέδια` κι όλα αυτά με αφορμή την κυκλοφορία αλλά και την παρουσίαση του νέου του βιβλίου αυτή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 18:00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας με τίτλο «Το τελευταίο γράμμα από τον Πόντο» από τις εκδόσεις Πηγή.

Καταρχάς θα ήθελα να μας μιλήσετε για τον Στράτο Βιληγέννη, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Γιατί, πως και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ.

Γεννήθηκα στην Γερμανία και μεγάλωσα διαδοχικά πρώτα στην Παναγίτσα Έδεσσας και στη συνέχεια στην Έδεσσα, πριν ακολουθήσω τις σπουδές μου.

Ως προς την επαγγελματική μου ιδιότητα να πω ότι εργάζομαι στον Δήμο Έδεσσας. Υπήρξα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, τα δε τελευταία χρόνια υπηρετώ ως προϊστάμενος στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων. Έχω σπουδάσει Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Α.Π.Θ.), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Ε.Α.Π.) και Νομική (Κομοτηνή), ενώ έχω ολοκληρώσει και μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (Ε.Α.Π.). Επίσης, διετέλεσα εκπαιδευτής στις σχολές εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας, την Ε.Σ.Δ.Δ.Α. ενώ συνεχίζω να απασχολούμαι περιστασιακά ως εκπαιδευτής σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Πριν διοριστώ ως Δημοτικός Αστυνομικός, είχα εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, τόσο ως εργαζόμενος σε πολλές και διαφορετικές εργασίες, όσο και ως επιχειρηματίας.

Το μοναδικό κίνητρο της ενασχόλησής μου με το γράψιμο είναι η προσωπική ευχαρίστηση. Ως προς το συγκεκριμένο βιβλίο, τα ειδικότερα κίνητρα άπτονται μιας προσωπικής αναζήτησης γύρω από το παρελθόν. Σε αυτήν την αναζήτηση θα αναφερθώ εκτενέστερα στην παρουσίαση του βιβλίου.

Ποιος είναι ο Νικόλας Γιαννουλίδης (τον ξέρετεξέρατεπροσωπικά); Πότε ξεκινήσατε να το γράφετε και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε;

Ο Νικόλας Γιαννουλίδης, ο ήρωας του ιστορικού μυθιστορήματος, «Τελευταίο γράμμα απ’ τον Πόντο» δεν είναι άλλος από τον παππού μου. Έτσι, το βιβλίο έχει ως βάση την πορεία της ζωής του Νικόλα Γιαννουλίδη την περίοδο 1912-1930, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της συγκεκριμένης περιόδου. Πάνω σε αυτήν την βάση, επιδρούν τα μυθοπλαστικά στοιχεία που έχω εισφέρει. Σε αυτό το σημείο, η μυθοπλασία αναμετριέται με την ιστορία σε μία – ας μου επιτραπεί να πω –  όχι και τόσο άνιση μάχη. Περισσότερα όμως γι’  αυτό το ενδιαφέρον ζήτημα θα εξηγήσω στην παρουσίαση την Κυριακή στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας.

Το βιβλίο χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί πριν περάσει στην ευθύνη και επιμέλεια των εκδόσεων «Πηγή». Ως εργαζόμενος και οικογενειάρχης, τα περιθώρια από την άποψη του ελεύθερου χρόνου δεν ήταν πολύ μεγάλα. Από την άλλη, χρειάστηκε να ανατρέξω σε πολλές ιστορικές πηγές προκειμένου να φωτίσω συγκεκριμένα πρόσωπα,  συγκεκριμένους τόπους και γεγονότα, γύρω από τα οποία εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου.

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σε αυτό το βιβλίο; Τι πρέπει να προσέξει ένας αναγνώστης, ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Βιβλία για τον Πόντο και την Μικρασιατική Καταστροφή θα γράφονται συνέχεια και πρέπει να είναι έτσι. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης θέλει συνεχή προσπάθεια, νέες ιδέες, καινούργια πρόσωπα.

Θα έλεγα ότι το βιβλίο, αν και πρόκειται για μυθιστόρημα, εισφέρει σημαντικά  ιστορικά στοιχεία με τον έμμεσο και ίσως εύληπτο τρόπο που ένα μυθιστόρημα μπορεί να κάνει.

Επίσης μεγάλο μέρος της ιστορίας του βιβλίου εκτυλίσσεται στην μετά τον διωγμό περίοδο, δηλαδή στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Νότια Ρωσία και έπειτα την Ελλάδα, μία περίοδο κατά τη γνώμη μου υποεκτιμημένη. Ένα στοιχείο αυτής της περιόδου που περιγράφει το βιβλίο είναι και η προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων στην Μακρόνησο,  ένα νησί γνωστό σε όλους ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων άλλης περιόδου.

Ακόμη, το βιβλίο μέσω του ήρωά του, μας ταξιδεύει σε περισσότερους και διαφορετικούς τόπους : Από την περιοχή της Αργυρούπολης Πόντου, την Τραπεζούντα, το Νοβοροσίσκ της Νότια; Ρωσίας, τον Πειραιά και την Κωσνταντινούπολη. Υπό αυτήν την έννοια φωτίζονται πολλές και διαφορετικές εικόνες, διαφορετικών πόλεων, κοινωνιών και κρατικών οντοτήτων.

 

Επειδή γνωρίζω προσωπικά, μίλησέ μας, για τα μελλοντικά σας σχέδια, τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Δύο σχέδια είναι καθ’ οδόν θα έλεγα.

Το πρώτο, χρονικά αφορά την «ιστορία του ποδοσφαίρου του νομού Πέλλας 1950-2000». Πρόκειται για μία ιστορική – αθλητική έρευνα για την οποία χρειάστηκε να αντληθούν όλα τα στοιχεία από τον ελληνικό τύπο της Βόρειας Ελλάδας, σε ένα εύρος χρόνου πέντε ετών. Τα στοιχεία αυτά εμπλουτίστηκαν από ελεύθερες συνεντεύξεις πρωταγωνιστών κάθε εποχής, όλου του νομού. Το βιβλίο εξετάζει το χρονικό αυτό πλαίσιο 1950-2000 για όλο το νομό, ανά κατηγορία και ανά αγωνιστική περίοδο, περιλαμβάνοντας τα «ρόστερ», όλους τους αγώνες, τους σκόρερς κ.ο.κ. Την ερχόμενη Άνοιξη αν είμαστε όλοι καλά, θα μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε.

Ένα δεύτερο σχέδιο αφορά, ένα ακόμη ιστορικό – αστυνομικό μυθιστόρημα που εντάσσεται στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο, δηλαδή του 1922, αλλά αυτή τη φορά αφορά την Μικρασιατική Καταστροφή, με επίκεντρο την περιοχή της Σμύρνης. Ωστόσο, είναι λίγο πρόωρο, δεδομένου ότι αφού τελειώσει σε λίγους μήνες θα πρέπει να αξιολογηθεί θετικά από τον εκδότη, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ένα ώριμο σχέδιο.