Τη διαβεβαίωση ότι προχωρούν τα έργα πνοής για την Πέλλα, όπως η Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και το φράγμα του Αλμωπαίου  ποταμού, έλαβε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, του Γ.Γ. του ΥΠ.Α.Α.Τ., Περιφερειακών Συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Για τη βελτίωση της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα ανοιχτούν οι προσφορές και μέχρι το Μάρτιο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, για την ανάδειξη αναδόχουΗ υλοποίηση του έργου, που θα κοστίσει 358 εκατομμύρια ευρώ, θα ξεκινήσει εντός του τρίτου τριμήνου του2023.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα τοποθετείται και το φράγμα του Αλμωπαίου ποταμού, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το αρδευτικό δίκτυο αφορά σε 120.440 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και μαζί με τα συνοδά αρδευτικά δίκτυα, θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του προς την Π.Ε. Πέλλας, κάνοντας αναφορά στην έγκριση χρηματοδότησης 1.850.000 ευρώ του έργου ανάδειξης του Κάστρου της Χρυσής και την παραχώρηση του Διοικητηρίου στην Π.Ε Πέλλας.

Επί πλέον, ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε και γραπτώς τον Πρωθυπουργό, με επιστολή η οποία έχει ως εξής:

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

Α. Το βασικό αίτημα των πολιτών της Πέλλας, ήταν πάντα η βελτίωση της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.  Οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας δυστυχώς έτυχαν της αδιαφορίας από την κυβέρνηση την πενταετία 2015-2019, αλλά και μεταφοράς των χρημάτων το 2010 σε άλλα έργα.

Η μελέτη για το νέο τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα, συμπληρώνει το έργο.

Υλοποιώντας την δέσμευση σας στους πολίτες της Πέλλας, έχει εγκριθεί το έργο από την Διυπουργική των ΣΔΙΤ και πλέον απομένει ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου.

Αίτημα μας είναι, η ομάδα μελέτης του τμήματος Μαυροβούνι –Έδεσσα, ή στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, να επισκεφτούν την περιοχή για την οριστικοποίηση της χάραξης και διόρθωση αβλεψιών.

Επιπλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Ε.Ο.2 (Θεσσαλονίκη- Έδεσσα) να μετατραπεί σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με στόχο την οδική ασφάλεια

 

Β. Οι μελέτες του Φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού είναι έτοιμες και πρέπει να

προχωρήσει η διαδικασία ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και η υλοποίηση του.

Όσον αφορά το δίκτυο άρδευσης το οποίο θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ, πρέπει να περάσει από την Διυπουργική ΣΔΙΤ και να εγκριθεί.

 

Γ. Η ανάδειξη του κάστρου Χρυσής στην Αλμωπία, εντάχτηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό 1.850.000 ευρώ. Το είπατε και το κάνατε πράξη.

 

Δ. Ένταξη του Διοικητηρίου Πέλλας στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ΗΛΕΚΤΡΑ.

Το Διοικητήριο, η αίθουσα εκδηλώσεων και όλο το οικόπεδο, παραχωρήθηκαν φέτος στην ΠΕ Πέλλας. Στόχος μας να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων διότι κατασκευάστηκαν πριν περίπου 50 χρόνια. Τα εγκαίνια έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ζητούμε την στήριξή σας, όσον αφορά την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ και ετοιμάζουμε τον φάκελο.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

 

Υπάρχουν δυο πολύ σημαντικά προβλήματα περιμένουν την λύση τους.

 

α) Ο κάθετος άξονας σύνδεσης της Έδεσσας με την Εγνατία οδό.

Η Πέλλα είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα για την οποία δεν προβλέφθηκε σύνδεση με την Εγνατία οδό. Το μήκος της οδού είναι 19,6 χιλιόμετρα. Ο Γεώργιος Σουφλιάς χρηματοδότησε τις μελέτες το 2007.

Πρέπει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και το έργο να ενταχτεί σε χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.

 

β) Προβλήματα στην ανάβαση προς Άγρα

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπονείται μελέτη ύψους 600.000 ευρώ, για την βελτίωση της μόνης οδού που οδηγεί στην ορεινή Έδεσσα, την Βεγορίτιδα , προς το Χιονοδρομικό του Βόρα και τον Άγιο Αθανάσιο.

Η μελέτη ορίζει, δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανάβαση και μια κατάβαση, με μετακίνηση της οδού ώστε να μην κινδυνεύει το οδόστρωμα σε ασταθή σημεία, πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με τσιμεντοενέσεις.

Εκτιμώμενη δαπάνη του έργου είναι 15.000.000 ευρώ.

Ζητούμε την ένταξη του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών.

Με τιμή και εκτίμηση

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

Ιορδάνης Τζαμτζής