Ερευνητική πρωτιά κέρδισε ο Υδροβιολογικός Σταθμός Πέλλας (Υ.Σ.Π.) και το γραφείο Αλιείας της Π.Ε. Πέλλας, στο Συμπόσιο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που διοργανώθηκε 16 – 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Πόρτο Χέλι, με επίσημη γλώσσα τα αγγλικά.

 

Ο Υ.Σ.Π. είναι υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από το 2016 σε συνεργασία με το γραφείο Aλιείας της Π.Ε. Πέλλας, τα τμήματα Αλιείας των Π.Ε. Ημαθίας και Γρεβενών και τον Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, διερευνά και παρακολουθεί ιχθυοπληθυσμούς σε ρυάκια και ποτάμια στη Β. Ελλάδα,

ανακαλύπτοντας και νέους πληθυσμούς της σπάνιας άγριας πέστροφας (Salmo

pelagonicus Karaman, 1938). Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος που απαντάται σε ορεινά ρέματα και ποτάμια, στις λεκάνες των ποταμών Αξιού και Αλιάκμονα.

Το είδος καταγράφεται ως «ευάλωτο»στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN και περιλαμβάνεται στο  Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με δυσμενές – κακό (U2) καθεστώς διατήρησης, για αυτό και χρήζει άμεσης προστασίας.

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε., όπως και η λήψη των απαραίτητων μέτρων διατήρησής της. Συνδέεται άμεσα με την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, άρα είναι εξαιρετικά σημαντική και για τον άνθρωπο.