Ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομειακών Μονάδων Γιαννιτσών και Έδεσσας του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας

Η Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία της, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αιτία αυτών των προβλημάτων είναι η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας που διαχρονικά ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Η κατάσταση έχει οξυνθεί με τραγικό τρόπο κατά την περίοδο της πανδημίας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των ασθενών και των κατοίκων της περιοχής αλλά και των υγειονομικών που εργάζονται στο Νοσοκομείο.

 

Στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, σύμφωνα με τον αναντίστοιχο με τις υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής οργανισμό, προβλέπονται 75 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ και από αυτές κενές είναι οι 20. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι τα τμήματα να επιβαρύνονται ιδιαίτερα τόσο στην κάλυψη στο πρωινό ωράριο αλλά και στην εφημερία. Οι πέντε προκηρύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι πολύ κατώτερες των αναγκών. Στο νοσοκομείο υπηρετούν 10 επικουρικοί γιατροί σε διαρκή εργασιακή ομηρία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τμημάτων στα οποία υπάγονται.

Στην παθολογική κλινική, υπηρετούν μόλις τρεις ειδικευμένοι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ και ένας επικουρικός γιατρός. Η έλλειψη προσωπικού καλύπτεται με την μετακίνηση γιατρών των κέντρων υγείας της περιοχής, που όμως έχει σαν αποτέλεσμα την απογύμνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι επίσης κραυγαλέα. Η δραματική κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η εντατικοποίηση και οι συνεχείς μετακινήσεις γιατρών της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γιαννιτσών προς την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας για την κάλυψη της τραγικής έλλειψης γιατρών που και αυτή η κλινική αντιμετωπίζει, είχαν σαν αποτέλεσμα μια σειρά παραιτήσεων και την επιπλέον αποδυνάμωση του τμήματος.

Σοβαρά τα προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στο ΩΡΛ τμήμα, όπου από τις 4 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, παραμένουν κενές τρεις οργανικές θέσεις. Στη δύναμη του τμήματος υπάγεται μία επικουρικός γιατρός με σύμβαση που λήγει τον Δεκέμβριο.

Το ογκολογικό ιατρείο του παθολογικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών βρίσκεται ουσιαστικά στα πρόθυρα διάλυσης. Το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής τον Γενάρη του 2022, λειτούργησε με έναν μόλις ογκολόγο, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται περί τα 150 ραντεβού ετησίως. Με δεδομένο ότι οι ογκολογικές κλινικές ων Δημόσιων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δεν έχουν το περιθώριο να απορροφήσουν το σύνολο των ασθενών, τελικά οι ίδιοι και οι οικογένειες τους βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς ωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, και αν δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος, δεν μπορούν να έχουν θεραπεία. Σήμερα, οι εναπομείναντες ασθενείς του ογκολογικού ιατρείου εξυπηρετούνται από ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι και το ογκολογικό ιατρείο αδυνατεί να αναλάβει πλέον την αντιμετώπιση νέων περιστατικών. Απαιτείται, λοιπόν, η ίδρυση ογκολογικού τμήματος, η πρόσληψη τουλάχιστον 2 ακόμη μόνιμων ογκολόγων, υποδομές, εκπαιδευμένο παραϊατρικό προσωπικό, εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Στην Μαιευτική Γυναικολογική κλινική από τις 6 οργανικές θέσεις ειδικών είναι καλυμμένες οι 4 (εκ των οποίων 1 με αναρρωτική και 1 σε απόσπαση στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας), υπηρετούν επίσης 3 επικουρικοί γιατροί και 1 με μπλοκάκι. Από τις 5 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων που προβλέπονται, καλυμμένες είναι οι 3, αλλά οι ειδικευόμενοι αυτοί περιφέρονται σε άλλα τμήματα, καλύπτοντας ανάγκες εκτός της ειδικότητας τους. Τραγικές είναι οι ελλείψεις και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαιών του τμήματος.

Στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών μετακινήθηκαν οι γιατροί της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, μετά το κλείσιμο της και την συγχώνευση των δύο ΜΕΘ πριν από έναν χρόνο. Έπειτα από παραιτήσεις και αποχωρήσεις, σήμερα υπηρετούν 4 εντατικολόγοι σε 6 κλίνες και 2 κλίνες ΜΕΘ για covid-19.

Επιπλέον τα χειρουργεία, εξακολουθούν να λειτουργούν σε επισφαλείς συνθήκες καθώς ο χώρος του σηπτικού διαδρόμου καταλήφθηκε για τη δημιουργία δύο κλινών ΜΕΘ για περιστατικά covid-19. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις να εισέρχονται από τον άσηπτο διάδρομο, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους, αφού οι κανόνες που διέπουν την λειτουργία των χειρουργείων είναι ανελαστικοί. Συνολικότερα όμως η κατάσταση των χειρουργείων είναι τραγική καθώς δεν υπάρχουν χειρουργικά τραπέζια και υποδομές.

Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα προβλέπονται μόλις τέσσερις οργανικές θέσεις για την λειτουργία δύο τμημάτων, το Ακτινολογικό τμήμα και τον Αξονικό Τομογράφο. Η μία θέση κενώθηκε λόγω συνταξιοδότησης και ο εκτελών χρέη διευθυντής εφημερεύει 12 μέρες μηνιαίως για να μη καταρρεύσει η λειτουργία του τμήματος.

Τις ελλείψεις προσπαθούν να καλύψουν με αυταπάρνηση οι υπάρχοντες εργαζόμενοι. Όμως, τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της κατάστασης είναι επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων.

Ακόμα χειρότερη σε πολλές περιπτώσεις είναι η εικόνα του Νοσοκομείου Έδεσσας, όπου η παθολογική κλινική βρίσκεται καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας μέχρι σήμερα σε καθεστώς επαπειλούμενης κατάρρευσης. Στο τμήμα υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ  και δύο ιδιώτες με μπλοκάκι.

Η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας με 13 κλίνες που καλύπτει τακτικά ιατρεία και επείγοντα, τοκετούς και τμήμα νεογνών, έχει μόλις τρεις μόνιμους ειδικούς, έναν συμβασιούχο ειδικό και έναν ειδικευόμενο. Βρίσκεται και αυτή συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης με τους γιατρούς να πραγματοποιούν τουλάχιστον 10 εφημερίες μηνιαίως.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα όπου για την λειτουργία δύο τμημάτων (Ακτινολογικό τμήμα και Αξονικός Τομογράφος) στην ενεργό δύναμη του τμήματος υπάρχουν μόλις δύο ακτινολόγοι (ένας ακόμη με σοβαρό πρόβλημα υγείας) και υποχρεώνονται να καλύψουν και τα δύο τμήματα (ακτινολογικό και αξονικό τομογράφο).

Η καρδιολογική κλινική έχει τέσσερις μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ και έναν επικουρικό, με κενές δύο οργανικές θέσεις, ενώ κενές είναι οι τρεις από τις τέσσερις οργανικές θέσεις ειδικευομένων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν εννέα εφημερίες μηνιαίως οι ειδικοί και δέκα ο ειδικευόμενος.

Πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε την αναστολή λειτουργίας, επί της ουσίας κατάργηση της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας πριν από έναν ακριβώς χρόνο, που οδήγησε σε δραματική υποβάθμιση του ρόλου του νοσοκομείου.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί και των δύο νοσοκομείων δεν μπορούν να παίρνουν με κανονικότητα τα ρεπό και τις άδειες τους καθώς οι περισσότεροι πραγματοποιούν εννέα και δέκα εφημερίες το μήνα. Μάλιστα, συχνά μετακινούνται σε άλλα τμήματα ξένα προς την ειδικότητα τους για την όπως-όπως κάλυψη των ελλείψεων.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

 

– Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομειακών Μονάδων Γιαννιτσών και Έδεσσας του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

– Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, την αναβάθμισης των κλινικών και των μονάδων τους, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών τους σε υλικοτεχνική υποδομή.

– Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα τμήματα των δύο νοσοκομείων.

– Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας με 6 κλίνες και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

– Να μετακινηθούν οι κλίνες ΜΕΘ που βρίσκονται εντός των χειρουργείων του νοσοκομείου Γιαννιτσών και να επιστραφούν όλοι οι χώροι των χειρουργείων που καταλήφθηκαν. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προμήθειας χειρουργικών τραπεζών.

– Να τροποποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου Γιαννιτσών και να συσταθεί ογκολογικό τμήμα, με την πρόσληψη του απαραίτητου για την απρόσκοπτη λειτουργία του προσωπικό. Να εξασφαλιστούν υποδομές, εκπαιδευμένο παραϊατρικό προσωπικό, χρηματοδότηση, ώστε αυτό να λειτουργεί με ασφάλεια.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Λαμπρούλης Γιώργος

Στολτίδης Λεωνίδας