Πέντε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην περιοχή των Γιαννιτσών της Π.Ε Πέλλας και τα περιφερειακά ιατρεία των χωριών της περιοχής, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής.

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο Κέντρα Υγείας, ένα αστικού τύπου  (πρώην ΙΚΑ) στα Γιαννιτσά, το Κέντρο Υγείας στην Κρύα Βρύση, η 13η και η 17η ΤΟΜΥ και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πέλλας. Πρόκειται όμως για δομές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε διαχρονικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτές τις 5 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που μεταξύ των άλλων έχουν την ευθύνη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για 10.000 περίπου παιδιά, υπηρετεί μόλις ένας παιδίατρος που περιφέρεται στις τρεις από τις πέντε δομές, τη στιγμή μάλιστα που στο Κ.Υ. Κρύας Βρύσης υπάρχουν δύο κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων.

Ενδεικτική επίσης της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στο επίπεδο της Π.Φ.Υ. στην περιοχή των Γιαννιτσών, είναι η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής αλλά και δεκάδες μικρά και μεγάλα χωριά της Π.Ε. Πέλλας και της γειτονικής Π.Ε. Ημαθίας, ενώ παράλληλα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πέλλας.

Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, στο οποίο υπάγονται και εφτά Περιφερειακά Ιατρεία, προβλέπονται μόλις 27 οργανικές θέσεις γιατρών και υπηρετούν μόνο 14 εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται με απόσπαση σε άλλη υπηρεσία. Συνολικά υπάρχουν 13 κενές οργανικές θέσεις (μία ακτινολόγου, μία μικροβιολόγου, τρεις παιδιάτρων και οχτώ παθολόγων ή γενικών γιατρών)

Επίσης, ενώ προβλέπονται 59 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, μαιών, άλλων παραϊατρικών ειδικοτήτων, διοικητικών κ.λπ., είναι καλυμμένες μόλις οι 21, δηλαδή το 65% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές. Φυσικά η λύση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι είναι 10, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης της δομής, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση εργασιακής ομηρίας.

Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού υπολογίζονται με βάση τον ισχύοντα οργανισμό που προφανώς υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης του λαού της περιοχής, αφού είναι καθορισμένες στη λογική κόστους – οφέλους και όχι σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Ούτε βέβαια οι αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής προς τα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν αυτά. Αντίθετα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στη λειτουργία των Κ.Υ., και στους ίδιους τους ασθενείς. Τον τελευταίο καιρό, κάθε μήνα δύο τουλάχιστον γιατροί του Κ.Υ. Κρύας Βρύσης μετακινούνται στο νοσοκομείο Γιαννιτσών για να καλύψουν το υποστελεχωμένο παθολογικό τμήμα, καλύπτοντας τόσο το πρωινό ωράριο όσο και τις εφημερίες, αφού πραγματοποιούν έως και οκτώ εφημερίες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών που κανονικά θα επισκέπτονταν αυτούς τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας στα Περιφερειακά τους Ιατρεία και στα Ιατρεία των Κέντρων Υγείας, να σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα και να βάζουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας την συνταγογράφηση τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.  Αποτέλεσμα αυτών των αναγκαστικών μετακινήσεων είναι να λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας μόνο ένα ιατρείο και τα επείγοντα να λειτουργούν υπό την ευθύνη ενός αγροτικού γιατρού.

Στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πέλλας μετακινούνται κάθε μήνα περίπου τρεις με τέσσερεις γιατροί, άλλοι τόσοι νοσηλευτές καθώς και μία επισκέπτρια υγείας, ώστε αυτό  να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.

Αντίστοιχη εικόνα και στα άλλα Κέντρα Υγείας, όπως για παράδειγμα στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας, που καλύπτει και αυτό μία μεγάλη κωμόπολη με δεκάδες χωριά κοντά στα σύνορα και σε μεγάλη απόσταση από τα δύο νοσοκομεία, όπου εργάζονται μόλις 6 γενικοί ιατροί, κανένας τους με οργανική θέση στο κέντρο υγείας. Οι 5 αγροτικοί ιατροί, που έχουν οργανική θέση στο Κ.Υ. Αριδαίας, με εντολή της 3ης ΥΠΕ, συχνά μετακινούνται για να εφημερεύσουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο οδοντίατρος μετακινείται στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, 50 χιλιόμετρα από την έδρα του και υποχρεώνεται σε μικτή και όχι ενεργή εφημερία. Ο ακτινολόγος μετακινείται και αυτός για να καλύψει ανάγκες σε άλλες δομές υγείας. Στο Κ.Υ. Αριδαίας υπάρχουν δυο παιδίατροι, εκ των οποίων η μια υποχρεώνεται σε μετακίνηση σε διάφορες δομές υγείας της Π.Ε. Πέλλας για να καλύψει την έλλειψη παιδιάτρου.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

– Την πλήρη κάλυψη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Π.Ε. Πέλλας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες της περιοχής.

– Να πάψουν τα Κ.Υ. να χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές άντλησης προσωπικού για να καλύπτονται οι ελλείψεις και τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης άλλων δομών υγείας.

– Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί, οι συμβασιούχοι νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα που εργάζονται στα ΚΥ.

– Την ανάπτυξη του Πολυδύναμου Πολυιατρείου Πέλλας με όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών και του ιατρικού εξοπλισμού αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

 

Οι Βουλευτές

 Δελής Γιάννης

                                                                                                 Στολτίδης Λεωνίδας