Με το νομοσχέδιο για την Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας που κατέθεσε στη Βουλή χτες αργά το βράδυ, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει την ταφόπλακα στον τάφο του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που προετοίμαζαν τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Με το νομοσχέδιο αυτό και την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, διαλύουν ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Υποχρεώνουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα.

     Επιχειρούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με επιχειρηματικά κριτήρια, η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις της υγείας, οι οποίες θησαύρισαν στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπέρα τα κέρδη τους.

 

Δεν έχουμε αυταπάτες! Η λύση στους καθηλωμένους μισθούς των γιατρών του δημοσίου τομέα υγείας δεν είναι να κάνουμε  πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών μας για να «ενισχύσουμε» το εισόδημα μας από το υστέρημα τους.

Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής μας όσο και των ασθενών μας. Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων.

 

Το νομοσχέδιο και η έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ έχουν ήδη απορριφθεί, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και από Ιατρικούς Συλλόγους. Η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη προκηρύξει στάση εργασίας τη Δευτέρα, 28 Νοέμβρη 12:00-15:00 και 24ωρη απεργία την Πέμπτη, 1η του Δεκέμβρη, ημέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.

 

     Καλούμε το λαό της περιοχής, τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία, τους φορείς, τους συλλόγους στη συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα του δημόσιου συστήματος υγείας, την Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι, στην πύλη στου νοσοκομείου Γιαννιτσών για να απαιτήσουμε:

 

  • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την 2οβάθμια Φροντίδα Υγείας ! Όχι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία !
  • Κατεπείγοντα μέτρα για να προληφθεί η κατάρρευση των τμημάτων των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας με μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού ! Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις ! Άρση των αναστολών εργασίας !
  • Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών! Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες ! Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021 !
  • Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης –βιβλιοθήκης) ! Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας! Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία !
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα !
  • Επαναφορά της πλήρους αστικής ευθύνης στο νοσοκομείο ! Κατάργηση της απαράδεκτης εγκυκλίου Χουλιαράκη !

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος