– Το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη
– Τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης
– Τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την υπογραφή μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου της συμφωνίας μίσθωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, έτσι όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε τουρκικές εταιρείες για πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχε καταθέσει σχετική ερώτηση ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη συμφωνία αυτή. Μία συμφωνία που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ είναι καταπέλτης κατά της Τουρκίας και του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.»
Ενώ για την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.
Και καταλήγει:
«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥΣ.
Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές.»
Σε συνέχεια αυτής της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έρθει προς έγκριση το Ψήφισμα για την Κατάσταση στη Λιβύη όπου περιλαμβάνονται δύο τροπολογίες του Μανώλη Κεφαλογιάννη που ζητά την ακύρωση από τη Λιβύη του τουρκολιβυκού μνημονίου και της συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δύο τροπολογίες που πρέπει να υπερψηφιστούν από όλους τους ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου.