Αναγκαία όσο ποτέ: Ο εκσυγχρονισμός του στην βάση της κοινωνικής του αποστολής

 η αποστρατικοποίηση και ο αποχαρακτηρισμός του από Σώμα Ασφαλείας!

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για άλλη μια φορά εκφράζει, την ανησυχία και τη διαφωνία της για την εντεινόμενη προσπάθεια εμπλοκής του Πυροσβεστικού Σώματος σε κατασταλτικές ενέργειες αστυνομικού χαρακτήρα ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του Ν. 4662/2020.

Συγκεκριμένα περιστατικά που είδαν και το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνουν τις διαχρονικές προειδοποιήσεις μας ότι γίνεται συστηματική και συνειδητή προσπάθεια απ’ όλες τις κυβερνήσεις να ενταθεί η στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ο χαρακτήρας του ως Σώμα Ασφαλείας.

Η παραπάνω εκτίμηση απορρέει από την ιστορική κλιμάκωση των προσπαθειών που έγιναν διαχρονικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα εντάχθηκε στα Σώματα Ασφαλείας επί δικτατορίας, με το άρθρο 9 του Α.Ν. 360/1968, με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός κατασταλτικών δυνάμεων απέναντι στο λαό που αγωνίζονταν για την ανατροπή της. Όπως επίσης και το γεγονός ότι για να επιτευχθεί αυτός ο σχεδιασμός επιβλήθηκε και η οπλοφορία στους πυροσβέστες με το άρθρο 2 του Β.Δ. 656/72, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί στον ελληνικό λαό:

Γιατί από τότε μέχρι και τις μέρες μας, όχι μόνο δεν γίνεται καμία προσπάθεια το Π.Σ. να ανακτήσει το κοινωνικό του ρόλο στην βάση του ιδρυτικού του νόμου ως υπηρεσία  άμεσης επέμβασης για την διάσωση και προστασία ζωών, περιουσιών, δημόσιων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε κίνδυνο, συνέπεια φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής και ατυχημάτων, αλλά αντιθέτως από την  μεταπολίτευση και μετά γίνεται μία συστηματική προσπάθεια για την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του σε κατασταλτικές ενέργειες;

Δεν είναι μακρινές οι μνήμες από την εικόνα πυροσβεστικών οχημάτων και πυροσβεστών να διατάσσονται για την διάλυση πλήθους με ρίψη νερού σε διαδηλώσεις του λαϊκού – εργατικού κινήματος και της σπουδάζουσας νεολαίας και σε χώρους ομαδικών αθλητικών διοργανώσεων (γήπεδα κ.λπ.). Όπως και για το σπάσιμο λουκέτων σε σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη στα πλαίσια μαθητικών κινητοποιήσεων, ακόμη και σε εργασιακούς χώρους που ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Απαράδεκτες πρακτικές για μία υπηρεσία όπως το Π.Σ. με κοινωνική αποστολή που σταμάτησαν μετά τους πολύχρονους αγώνες των παλαιοτέρων συναδέλφων μας που μάχονταν μέσα από τις γραμμές του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος!

Παρά την συγκυριακή υποχώρηση όμως από αυτές τις πρακτικές, καμία κυβέρνηση δεν απεμπόλησε τον αντιδραστικό σχεδιασμό για το Π.Σ.  και κατά διαστήματα δίνονταν συγκαλυμμένες εντολές για επεμβάσεις, κυρίως σε σπάσιμο λουκέτων, καθώς και με την συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις ειδικών υπηρεσιών του σώματος όπως η Ε.Μ.Α.Κ. για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ.

Τριάντα δύο χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας με τον νόμο 3511/2006 προβλέφθηκε εκ νέου o χαρακτηρισμός του Π.Σ. ως Σώμα Ασφάλειας καθώς και η δυνατότητα οπλοφορίας για όσους πυροσβεστικούς υπαλλήλους ασκούν προανακριτικά καθήκοντα, γεγονός που επαναβεβαιώθηκε και μέσα από τις διατάξεις του Ν. 4662/2020 με τις πλάτες των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και με μόνη οργανωμένη αντίδραση και στις δύο περιπτώσεις αυτή της Ε.Α.Κ.Π.! (βλ. eakp.gr).

Διόλου δεν μας προκαλεί εντύπωση η απροκάλυπτη διαφήμιση μέσα από σχετικό φωτογραφικό υλικό του πρώην δικτάτορα στο 24ο συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. με ευθύνη του προεδρείου της.  Και αυτό το «ατυχές» γεγονός,  εντάσσεται στην προσπάθεια αποδοχής τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους ίδιους τους πυροσβέστες, της «καινοτομίας» που αποτέλεσε, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, η ένταξη του Π.Σ. στα Σώματα Ασφαλείας την περίοδο της δικτατορίας καθώς και του νέου  προσανατολισμού που θα έχει μέσω της διαλειτουργικότητας των Σωμάτων Ασφάλειας όπως αυτή προσδιορίζεται στην αποκαλούμενη Λευκή Βίβλο για την προστασία του πολίτη!

Τα πρόσφατα περιστατικά εμπλοκής του Π.Σ. σε ενέργειες των κατασταλτικών μηχανισμών αφορούν:

  • Τη χρήση ελικοπτέρου Super Puma του Π.Σ. σε αστυνομικές επιχειρήσεις για τη μεταφορά δενδρυλλίων χασίς που εντοπίστηκαν στον Όλυμποκαι το όρος Πήλιο, Μαγνησίας. Είναι προφανές ότι τέτοιες ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με βάση την αποστολή του Π.Σ. Επίσης σε καμία περίπτωση περιστατικά τέτοιου μεγέθους (από οικονομικής και επιχειρησιακής πλευράς) δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά «καλοπροαίρετη συναδελφική συνδρομή προς την ΕΛ.ΑΣ.» ή «Παροχή Βοηθείας» ειδικά όταν συμβαίνουν κατ’ επανάληψη. Πρόκειται για ξεκάθαρη εμπλοκή του Π.Σ. σε επιχειρήσεις Δίωξης Ναρκωτικών!
  • Το δεύτερο περιστατικό αφορά την πόλη της Λάρισας όπου και πάλι πυροσβεστικές δυνάμεις δρουν στο πλευρό της ΕΛ.ΑΣ. σε μια επιχείρηση εκκένωσης χώρου υπό κατάληψη από φυσικά πρόσωπα. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε σχετική ανάρτηση τοπικού Μ.Μ.Ε., από όχημα του Π.Σ. εκτοξεύεται νερό απευθείας προς τα πρόσωπα τα οποία αντιδρούν στην αστυνομική επιχείρηση. Μάλιστα φαίνεται ότι το πυροσβεστικό όχημα έχει αναλάβει ρόλο «μπροστάρη» στην όλη επιχείρηση αφού τη δεδομένη στιγμή οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιχειρούν αλλά τηρούν στάση αναμονής!
  • Το ίδιο διάστημα η Ε.Α.Κ.Π. δέχεται καταγγελίες για πυροσβέστες όπου στα σύνορα της χώρας στον ποταμό Έβρο συνδράμουν τη Συνοριοφυλακή (ΕΛ.ΑΣ.), προχωρώντας σε σωματικό έλεγχο αλλοδαπών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια κατηγορία σε βάρος τους για διάπραξη εγκλημάτων που άπτονται των δικών μας αρμοδιοτήτων(άρθρο 75 1δ του ν.4662). Η εμπλοκή του Π.Σ. στα σύνορα του Έβρου δεν είναι καινούργια, είχε καταγγελθεί και στο παρελθόν (βλ. eakp.gr Δ.Τ. 26/3/2021). Ωστόσο φαίνεται ότι παρά τις καταγγελίες αυτή συνεχίζει και εντείνεται.

Τα προαναφερθέντα περιστατικά δε θα πρέπει να κάνουν κανέναν να πέφτει από τα σύννεφα. Η Ε.Α.Κ.Π. με σχετικό σημείωμα (βλ. eakp.gr από 11/1/2020) για το ν.4662/2020 είχε προειδοποιήσει συνολικά για τον αντιδραστικό και επικίνδυνο χαρακτήρα που αυτός έχει, ενώ με επιπλέον ανακοινώσεις είχε εξειδικεύσει τις προειδοποιήσεις που αφορούν τον ακόμα μεγαλύτερο κατασταλτικό ρόλο που θα κληθούμε να παίξουμε (βλ. eakp.gr από 20/4/2020). Θεωρούμε όμως υποχρέωση για ακόμη μια φορά να καλέσουμε κάθε συνάδελφο να αντισταθεί στους σχεδιασμούς που η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που τους άφησε η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και κάθε άλλη προηγούμενή της, με τη στήριξη ή την ανοχή κάθε άλλης συνδικαλιστικής δύναμης στο Π.Σ. Ο «εχθρός λαός» αποτελεί δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα και η οπλοφορία των πυροσβεστών (άρθρο 76), η στενότερη εμπλοκή με τη EUROPOL (ευρωπαϊκή αστυνομία), την ΕΛ.ΑΣ. αλλά ακόμα και το ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνες τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για το λαό.

Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς της επιστήμης, του μαζικού εργατικού – λαϊκού κινήματος και όλους τους πυροσβέστες να απαιτήσουν:

  • Την άμεση απεμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος από κατασταλτικές ενέργειες.
  • Τηνκατάργηση του Ν. 4662/2020 αφού αποδείχθηκε πλέον και εκ του αποτελέσματος για τρείς συνεχόμενες αντιπυρικές περιόδους,  καθώς και από τα δραματική εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων και των χιονοπτώσεων, ότι δεν έλυσε, αντιθέτως δημιούργησε ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στις εργασιακές συνθήκες και δικαιώματα των πυροσβεστών.
  • Ο αποχαρακτηρισμός του Π.Σ. από Σώμα Ασφαλείας η ταυτόχρονη αποστρατικοποίησή του και η μετατροπή του σε πολιτική υπηρεσία μέσααπό μία νέα συγκρότηση της πολιτικής προστασίας και της δασοπροστασίας της χώρας σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και οργανισμούς όπως η δασική υπηρεσία, Ε.Κ.Α.Β., ΕΛ.ΑΣ., Ο.Τ.Α. και οι συναρμόδιοι επιστημονικοί φορείς. Ο επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο μηχανισμός αντιμετώπισης των πάσης φύσεως κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές!

Με δεδομένη την διαχρονική στάση απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς σε όλο το φάσμα της πολιτικής προστασίας που κρατούν όλες οι άλλες παρατάξεις. Η συμπόρευση με το πλαίσιο πάλης της Ε.Α.Κ.Π., είναι ηθική υποχρέωση κάθε συναδέλφου που δε θέλει να συμμετέχει στα παιχνίδια αυτών που κάθε μέρα με την ανοχή, την αδράνεια και την συμβολή  στους εκάστοτε κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μας βυθίζουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια την κοινωνική παρακμή και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον ελληνικό λαό μέσα από τον ρόλο του «χωροφύλακα» που προσπαθούν να μας φορτώσουν!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ