ΣΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΑΠΑΝΤΑΜΕ
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ
ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΕΣ
Τα όσα έρχονται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την ανύπαρκτη παιδική προστασία (Κολωνός, Νοσοκομείο Παίδων, Κιβωτός του Κόσμου) προκαλούν σε μας τους εργαζόμενους σφίξιμο στο στομάχι και οργή. Φανταζόμαστε ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει από τα σύννεφα, μιας και ήταν θέμα χρόνου να σκάσει το απόστημα…..
Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να σταθούμε ούτε στη σήψη του συστήματος, ούτε και στα αυταπόδεικτα για την ευθύνη που έχουν όσοι διέπραξαν τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα και τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Εξάλλου αυτά θα πάρουν το δρόμο τους…
Χρειάζεται όμως να αναδείξουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης:
- Η τραγική γύμνια κρατικών δομών για την διαμονή και προστασία παιδιών με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον ή χωρίς οικογένεια είναι οφθαλμοφανής, όπως είναι και για άλλες προνοιακές δομές πχ μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που η επιχειρηματική δράση έχει χτυπήσει κόκκινο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις διάφορες ΜΚΟ διαμένουν εκατοντάδες παιδιά, το ίδιο και σε παιδιατρικά νοσοκομεία κι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν να βρουν δομή και δεν βρίσκουν… όταν έρχονται αντιμέτωπες με τα ανάλογα ζητήματα. Υπάρχουν απειροελάχιστα κρατικά ιδρύματα επικίνδυνα υποστελεχωμένα, ιδιώτες – ΜΚΟ, εκκλησιαστικά ιδρύματα κλπ. Είναι κροκοδείλια λοιπόν τα δάκρυα όσων διαχρονικά έχουν υποστηρίξει ότι το ευαίσθητο ζήτημα της παιδικής προστασίας, μπορεί να αφήνεται στη «φιλευσπλαχνία παραγόντων υπεράνω πάσης υποψίας».
- Οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την παιδική προστασία είναι πολυκερματισμένες. Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ πέρασε ένα κομμάτι της Μέριμνας από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι αρμόδιες να χειριστούν πχ τις καταγγελίες παιδικής κακοποίησης. Αυτό γίνεται όμως όταν υπάρχουν κι όταν δεν είναι υποστελεχωμένες… Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας στην Αθήνα, το μόνιμο προσωπικό στο τμήμα για την προστασία του παιδιού είναι μόνο 2 υπάλληλοι! και δέχονται 120 περίπου καταγγελίες μέσα στο χρόνο.
Ας σκεφτούν οι κυβερνήσεις χθεσινές και σημερινές ωφέλησε ο πολυκερματισμός; Εμείς την απάντηση την έχουμε δώσει: Η Πρόνοια και Υγεία δεν μπορεί να γίνονται κομματάκια και να μοιράζονται…
- Το διάτρητο πλαίσιο ελέγχου των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, το οποίο μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν παρείχε την απαραίτητη νομική βάση για να επιβάλλουν οι συνάδελφοι διορθωτικές ενέργειες στα «κακώς κείμενα» που διαπίστωναν, αλλά δεν υπήρχε ούτε πλαίσιο προδιαγραφών λειτουργίας.
Όταν τελικά εκδόθηκε το νομικό πλαίσιο (5/2022) του ελέγχου των Ιδρυμάτων από την υφυπουργό κα Μιχαηλίδου, εξαίρεσε από την πεδίο εφαρμογής του τα όποια κρατικά ιδρύματα !!!
- Η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών της χώρας, που είναι επιφορτισμένες με πολλά, ευαίσθητα και κρίσιμα καθήκοντα (εκατοντάδες προνοιακές δομές, την εξαιρετικά σύνθετη & ευαίσθητη διαδικασία αξιολόγησης θετών & αναδόχων γονιών & σύνδεσης των παιδιών κλπ) μεταξύ των οποίων και της παιδικής προστασίας και βέβαια και της γραφειοκρατικής διοικητικής υποστήριξης των Τμημάτων τους. Τα στοιχεία ως προς τους ελάχιστους εναπομείναντες υπαλλήλους των σχετικών ειδικοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) είναι αμείλικτα. Σε πάρα πολλές Περιφερειακές Ενότητες υπηρετεί από ένας έως κανένας υπάλληλος!!!!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε Φωκίδα, Πιερία, Κιλκίς, Σάμο, Θεσπρωτία, Ηλεία, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Έβρο, Ροδόπη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα κ.α. υπηρετεί μόνον ΕΝΑΣ.
Και ΚΑΝΕΝΑΣ σε Κεφαλληνιά- Ιθάκη, Χαλκιδική, Ευρυτανία, Καβάλα, Πρέβεζα, Άρτα, Δράμα, Γρεβενά, σε λίγο και στην Δυτική Αττική κ.α.
Ας μας πουν τι έκαναν απέναντι σε αυτή την κατάσταση Περιφερειάρχες και κυβέρνηση; ΤΙΠΟΤΑ
Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου ενώ εδώ και χρόνια τα νησιά της Κεφαλληνιάς- Ιθάκης δεν έχουν ούτε έναν κοινωνικό λειτουργό – κοινωνικό σύμβουλο, η Περιφερειακή Αρχή δεν καταθέτει ούτε αίτημα για πρόσληψη!!!
Αλλά άλλες Περιφερειακές Αρχές δεν πάνε πίσω… Στην Πελοπόννησο μετακίνησε ο Περιφερειάρχης κοινωνικό σύμβουλο από το Τμήμα της Μέριμνας στο Τμήμα Τουρισμού!!! Τι κι αν το καταγγείλαμε; Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Ούτε υπουργού Εσωτερικών, ούτε υπουργού Εργασίας, ούτε Περιφερειάρχη.
Στην Αττική που δεν υπάρχει Περιφερειακή Ενότητα που να υπηρετούν πάνω από 7 υπάλληλοι, για να μπαλώσει ο Περιφερειάρχης την τραγική υποστελέχωση στη Δυτική Αττική χρησιμοποίησε τον άκρως αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο τρόπο, της εκ «περιτροπής» ανάθεσης για δύο μήνες!!! των υποθέσεων υιοθεσιών και αναδοχών σε συναδέλφους Κοινωνικούς Λειτουργούς άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα αυτά σαν μια γραφειοκρατική διαδικασία κι όχι σαν μια εξαιρετικά σύνθετη, ευαίσθητη και απαιτητική διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, εξειδικευμένους χειρισμούς, κοινωνική έρευνα, παρακολούθηση και εποπτεία επί μακρόν.
Κι ας μην αναφερθούμε στην απουσία χορήγησης δωρεάν, συνεχούς επιμορφωτικής στήριξης με σεμινάρια και μετεκπαιδεύσεις, καθώς και δωρεάν επαγγελματικής εποπτείας για την κατεύθυνση των περιστατικών που αναλαμβάνουν οι συνάδελφοί μας, ούτε στην απουσία μέσων μεταφοράς και αποζημιώσεων. Αρμόδια υπουργεία και Περιφερειακές Αρχές κάνουν πως δεν ξέρουν ότι οι συνάδελφοι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους βάζουν το χέρι στην τσέπη… αν και η χορήγηση της δωρεάν επαγγελματικής εποπτείας είναι υποχρεωτική και προβλέπεται νομοθετικά.
5. Σε αυτή την κατάσταση αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις της Κυβέρνησης, δια στόματος της αρμόδιας υφυπουργού, ότι η λύση είναι η «αποϊδρυματοποίηση» (περιλαμβάνοντας μόνο τα κρατικά στον όρο «Ιδρύματα» και όχι τις ΜΚΟ και την Εκκλησία) και η «επαγγελματική αναδοχή», δηλαδή η εκμίσθωση «γονέων» επί 24ώρου βάσεως να δέχονται έως και 5 παιδιά στο σπίτι τους, όταν η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της, δείχνει ότι είναι πέρα για πέρα αντιδραστική.
Εξάλλου το αλληλοκαλυπτόμενο πλαίσιο για την τεκνοθεσία μεταξύ των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Ιδρυμάτων (MKO, Εκκλησιαστικά και Φιλανθρωπικά Σωματεία) και η τραγική υποστελέχωση σε εξειδικευμένους υπαλλήλους σε συνδυασμό με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί για την τεκνοθεσία η οποία απαιτεί πολύ χρόνο, για να διαπιστωθεί ότι μια οικογένεια είναι ασφαλής για το παιδί, αλλά και για να γίνει το «ταίριασμα» του παιδιού με την επιλεχθείσα οικογένεια, δίνουν απάντηση πόσο έωλες είναι οι δηλώσεις αυτές.
Για άλλη μια φορά απαιτούμε:
- Την άμεση στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι, ψυχίατροι κλπ). Σύγχρονο και πλήρες πλαίσιο ελέγχου. Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων για την διενέργειά τους.
- Ανάπτυξη δικτύου κρατικών, δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ’ όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κ.λπ., των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.
- Ανάπτυξη δικτύου κρατικών δομών για την προστασία του παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.
ΕΧΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ…
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ